Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 7. 2012,
13.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 11. 7. 2012, 13.26

8 let

Izjava proti uničenju šolstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Izobrazba je največ, kar ima ta država, glede na to, da naftnih polj in zlatih rudnikov nimamo, zato je treba vse spremembe na tem področju skrbno premisliti."

Tako slikovito je na novinarski konferenci, kjer je skupaj še s predstavniki 13 organizacij s področja vzgoje in izobraževanja glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj predstavil Izjavo proti uničenju šolstva. Omenjeno izjavo so tudi podpisali, jutri pa jo bodo predstavili še predsedniku države Danilu Türku. Izjava je rezultat strahu in skrbi

Izjavo so po Štrukljevih besedah pripravili zaradi strahu in skrbi, da ne bi v Sloveniji v izobraževanju naredili premikov, ki bi lahko dolgoročno škodili kakovosti javnega šolstva, zlasti pa izobrazbeni ravni državljanov.

Pot prevelikega varčevanja na izobraževanju ni prava "Osnovna misel izjave je, da verjamemo, da je mogoče iz te kompleksne družbene krize priti tako, da v državi ustvarimo pogoje, ki bi omogočili večja vlaganja tako v izobraževanje kot tudi znanost in kulturo. Prepričani namreč smo, da so to področja, ki omogočajo družbeno refleksijo, proizvajajo nove ideje in alternativne rešitve. Brez tega ni poti iz krize," je bil odločen Štrukelj.

Podpisniki izjave so, kot poudarja glavni tajnik SVIZ, tudi prepričani, da je pot, ki jo ubira slovenska vlada, ko skuša celo več kot na drugih področjih privarčevati ravno na izobraževanju, napačna in zgrešena. Takšna pot po njihovem mnenju ne vodi v blaginjo.

Podpisniki so ogorčeni nad tem, kako se je ministrstvo lotilo združevanja šol Prav tako so podpisniki izjave ogorčeni nad načinom, kako se je pristojno ministrstvo lotilo združevanja srednjih šol. Kot je poudaril Štrukelj, samemu združevanju načeloma ne nasprotujejo. V izjavi je zapisano, da je ministrstvo prikrivalo informacije o nameravanih združitvah, prav tako ni pripravilo analize posledic združevanj, kratki pa so bili tudi roki za potrebne organizacijske spremembe.

"Povsem nesprejemljiv pa je aroganten odnos, ki ga predstavniki ministrstva kažejo do strokovnih delavcev šole, ravnateljev in vseh drugih zaposlenih na šolah, staršev in dijakov šol, ki naj bi se združile. Namesto da bi pristojni prisluhnili pomislekom proti predlaganim združitvam, razmislili o alternativnih predlogih, ki so jih pripravili na dotičnih šolah, pravočasno seznanili zaposlene o prihodnosti njihovih delovnih mest ter se pogovorili s starši in dijaki, je ministrstvo z oblastniško močjo podcenjujoče ravnalo z ravnatelji, zaposlenimi, dijaki in njihovimi starši," je zapisano v izjavi.

Od pristojnega ministrstva zahtevajo, da napovedane združitve umakne, dokler ne pripravi ustreznih strokovnih analiz posledic združevanja. Prav tako, da v načrtovanje sprememb vključi vodstva šol, zaposlene, dijake in njihove starše.

Podpisniki nasprotujejo tudi zaostritvi standardov in normativov Podpisniki izjav tudi nasprotujejo zaostritvi standardov in normativov. Od vlade in resornega ministrstva med drugim pričakujejo, da bodo spremembe v javnem šolstvu temeljile na strokovnih in znanstvenih spoznanjih, ki zadevajo področje vzgoje in izobraževanja, ter partnerskem odnosu in sodelovanju s strokovnimi delavci, ravnatelji, starši, učenci, dijaki, študenti in civilno družbo.

Podpisniki izjave so SVIZ, Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, Sindikat direktorjev in ravnateljev, Združenje ravnateljic in ravnateljev vrtcev, Skupnost vrtcev Slovenije, Združenje ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije, Društvo ravnateljev Slovenije, Zveza srednjih šol in dijaških domov Slovenije, Dijaška organizacija Slovenije, Zveza društev pedagoških delavcev Slovenije, Društvo specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije, Društvo šolskih svetovalnih delavcev Slovenije, Društvo učiteljev podružničnih šol Slovenije in Društvo šolskih knjižničarjev Slovenije.

Ne spreglejte