Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2020,
11.35

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

15

Natisni članek

Nazaj v šolo epidemija virus Koronavirus

Torek, 1. 9. 2020, 11.35

3 leta, 7 mesecev

Infektologinja: Otroci in najstniki pogosteje širijo okužbo z novim virusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,76

15

Učenci so danes po petih mesecih znova prestopili šolski prag in se vrnili v ustaljene tire šolskega izobraževanja. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ob tem izdal priporočila o nošenju mask v skupnih prostorih. Če otroci v prvem spomladanskem valu okužb niso predstavljali večjega tveganja, pa trenutni podatki kažejo, da se trend spreminja, je na novinarski konferenci pojasnila infektologinja Mateja Logar.

koronavirus, laboratorij
Novice V Sloveniji 41 novih okužb, v čakalnici UKC oseba s covid-19 #video

Današnja novinarska konferenca o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom je bila v znamenju vrnitve šolarjev v šolske klopi. Kot je dejala infektologinja z infekcijske klinike Mateja Logar, otroci ob spomladanskem valu niso pomenili večjega izvora okužb in tveganja, saj smo v državi hitro sprejeli ukrepe z omejevanjem ter zapiranjem izobraževalnih in vzgojnih ustanov.

Stroka opozarja: zaščitni ukrepi v šolah so nujni. Novinarka: Nataša Repovž/Video: Planet.


Pri otrocih pogosteje prisotne prebavne težave

"Tudi v drugih državah, od katerih smo dobivali podatke, so sprejemali podobne ukrepe. V naslednjih mesecih, ko so se začeli ukrepi sproščati in so države različno odpirale šolske ustanove, se je nabralo večje število raziskav, ki kažejo na to, da zbolevajo tudi otroci, vendar z nekoliko drugačno klinično sliko, kot zbolevajo odrasli," je uvodoma poudarila Logarjeva.

Infektologinja Mateja Logar | Foto: STA , Infektologinja Mateja Logar Foto: STA ,

Kot je dejala, pri otrocih velja, da manjši ko so, manj specifična je njihova klinična slika. Če odrasli pri simptomih navajajo glavobol, suh kašelj in vročino, so ti znaki pri otrocih, po besedah Logarjeve, pogosto odsotni. "Lahko gre za vročino, lahko pa so prisotni nespecifični znaki. Pogosteje so prisotne prebavne težave, kot sta driska in bruhanje. Na to moramo biti vsekakor pozorni," je pojasnila.

Zadnje raziskave, ki so na voljo stroki, govorijo predvsem o tem, da večji otroci in najstniki bistveno pogosteje širijo okužbo z novim koronavirusom, kot se je opisovalo v predhodnih mesecih. "Medtem pa otroci, ki so v vrtcih, dokazujejo sorazmerno visoko virusno breme v izločkih dihal. Ne vemo povsem natančno, ali je ta podatek klinično zelo pomemben za širjenje okužb ali pa gre v tem primeru samo za naravni potek bolezni pri otrocih, ki je drugačen kot pri odraslih," je med drugim poudarila infektologinja Logarjeva. 

družina kuhinja
Novice Kako z otroki govoriti o novem koronavirusu

Maske v skupnih prostorih

Kot je še povedala, še vedno velja, da večina otrok koronavirusno bolezen preboleva v blagi obliki in da je hospitalizacija redko potrebna. "Zavedati pa se moramo, da je mogoče, da otrok pri prebolevanju okužbe v blagi obliki to prenese na druge družinske člane," je še dejala Logarjeva.

Priporočilo NIJZ o nošenju mask v skupnih prostorih v šolah | Foto: Priporočilo NIJZ o nošenju mask v skupnih prostorih v šolah

Ob tem je infektologinja poudarila, da je izjemno pomembno, da se v vzgojno-varstvenih institucijah držijo izdanih priporočil. "Otroci naj v šolah nosijo maske v skupnih prostorih. Skrbijo naj za umivanje in razkuževanje rok. Skrbeti je treba tudi za vzdrževanje smiselne distance med otroki in za razkuževanje prostorov," je med drugim še poudarila Logarjeva in dodala, da nam bo, če bomo sledili priporočilom NIJZ, uspelo obdržati šole odprte.  

Brez stroge discipline ne bo šlo

Sicer pa je na današnji novinarski konferenci sodelovala tudi Polonca Truden Dobrin z NIJZ. Kot je dejala, lahko kot velik uspeh štejemo dejstvo, da so se vsi otroci z današnjim dnem vrnili v šolske klopi. Truden Dobrinova je povedala, da so priporočila NIJZ prilagojena slovenskim šolskim razmeram. "Verjamemo, da nam bo skupaj uspelo preprečiti širjenje okužbe v šolskem okolju," je bila optimistična.

Truden Dobrinova je starše, otroke in zaposlene pozvala k upoštevanju priporočil NIJZ. "Namen priporočil je, da morebitno okužbo v šolah zamejimo na en razred, ne da je treba zapreti celo šolo. Pomembno je, da so tako otroci kot zaposleni v šolah disciplinirani pri stikih z učenci iz drugih razredov oziroma pri stikih s sodelavci," je poudarila in dodala, da bo tako mogoče preprečiti, da bi se okužba razširila med najranljivejše skupine. 

Starše je pozvala, naj v šolo pošiljajo otroke, ki so zdravi in nimajo kliničnih znakov okužbe. Ob tem je še dejala, da naj starši ne vstopajo v šolske prostore, govorilne ure in roditeljski sestanki pa naj potekajo na daljavo.

Kakšne maske so primerne za otroke?

Truden Dobrinova je med drugim še povedala, da so za otroke dopustne večslojne maske iz blaga. NIJZ bo konec tedna opravil novo epidemiološko oceno in takrat bo znano, ali bodo maske za učence prvega in drugega triletja osnovne šole v skupnih prostorih še potrebne.

Priporočila za nošenje mask so po navedbah Truden Dobrinove zgolj priporočila, saj si ne predstavlja, da bi bile maske obvezne in bi za njihovo nenošenje obstajala kaznovalna politika: "Gre za to, da ščitimo drug drugega. Če nam bo lahko na ta način uspelo preprečevati okužbe, bo lahko tudi šola delovala v živo. Gre za položaj, ko dobimo vsi."

Glede mnenj nekaterih, da je nošenje mask škodljivo, je dejala: "Če bi bile maske res tako nevarne, potem nobeden od zdravnikov in medicinskih sester, ki jih leta uporabljajo pri svojem delu, ne bi bil več živ." Treba je zaupati znanosti, ne pa različnim teorijam zarote, ki se pojavljajo na spletu, je še pozvala infektologinja Mateja Logar. 

Sebastjan Kristovič
Trendi Starši, to morate otroke nujno naučiti do vstopa v osnovno šolo
Ne spreglejte