SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

IMF: Slovenija zapravi preveč denarja za plače v šolstvu

3

termometer

Pokojnine in socialni transferji so največji izziv za vzdržnost slovenskih javnih financ v prihodnosti, ugotavlja tehnična misija IMF, ki se je spomladi mudila v Sloveniji.

Po oceni IMF je potrebna temeljita revizija javne porabe, ki se je v času krize, med letoma 2008 in 2013, povečala za pet odstotkov BDP.Ta rast je bila po navedbah IMF predvsem posledica velikega padca BDP na eni strani ter rasti tekoče porabe namesto investicijskih odhodkov na drugi. V tem kontekstu IMF opozarja na primerjalno razmeroma visoke plače v delu javnega sektorja ob nižjem deležu zaposlenih v javnem sektorju glede na povprečje EU.

IMF ugotavlja, da je že zdaj visoka in še vedno naraščajoča raven izdatkov za pokojnine in socialne transferje (ta je blizu 20 odstotkov BDP) največji izziv za vzdržnost slovenskih javnih financ v prihodnosti. Glavni razlog za to je staranje prebivalstva in s tem povezana rast izdatkov za pokojnine.

IMF: Po porabi za izobraževanje smo v vrhu EU Javna poraba za izobraževanje je po navedbah IMF četrta najvišja v deležu od BDP med članicami EU, levji delež te visoke uvrstitve pa odpade na osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje.

Razlog za visoko raven porabe v IMF vidijo v veliki masi za plače. To po oceni sklada napeljuje na preveliko število zaposlenih v sektorju. Med predlogi za bolj učinkovito porabo navajajo med drugim povečanje števila učencev na učitelja, optimizacijo mreže šol in povečanje efektivnega dela učiteljev v učilnicah.

Slovensko zdravstvo razmeroma drago IMF med drugim izpostavljajo zanašanje na (pre)drage bolnišnične in specialistične oskrbe ter široke pravice bolnikov v primarnem zdravstvu, kar po njihovih ugotovitvah izhaja iz pretekle zgodovine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin