Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
6. 12. 2012,
17.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 6. 12. 2012, 17.01

8 let

Hribar Milič: Slovenija je še vedno močna socialna država

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Verjamem v moč, ki jo nosi beseda zaupanje. Z več zaupanja bo pot do okrevanja Slovenije krajša, meni minister Andrej Vizjak.

V Ljubljani je potekalo srečanje z naslovom V krogu zaupanja, na katerem so govorili o načinih za vnovično vzpostavitev zaupanja v državi.

»Močna socialna država je posledica razvitega socialnega dialoga«

Predsednik GZS Hribar Milič je povedal, da smo Slovenci v zgodovini imeli tako obdobja velikega zaupanja, med katerimi smo dosegli velike družbene premike, kot tudi obdobja, ko je bilo zaupanje porušeno, zato meni, da bodo znova prišli časi, ko si bomo med seboj bolj zaupali. Da bi se to zgodilo, pa bi po njegovem morali več pozornosti posvetiti sistemu vzgoje in izobraževanja, hkrati pa bi morali uvesti tudi sankcije za tiste, ki rušijo zaupanje v družbi.

Hribar Milič je še dejal, da je Slovenija v resni krizi, vendar smo, kot pravi, še vedno močna socialna država, kar je posledica razvitega socialnega dialoga, v okviru katerega upa, da bomo z več zaupanja dosegli večjo konkurenčnost in s tem višji standard.

Hakl: Slovenija nima vizije

Minister za delo Andrej Vizjak je poudaril, da se takrat, ko je med dvema subjektoma več posrednikov, nezaupanje povečuje, saj je lahko slika, ki jo imata subjekta drug o drugem, nekoliko deformirana oziroma popačena. Prepričan je, da je z več zaupanja pot do okrevanja Slovenije krajša, pri čemer je opozoril na zaupanje, ki ga je država vzpostavila s sindikati. "Verjamem v moč, ki jo nosi beseda zaupanje," je dodal.

Uroš Hakl iz Pristopa je poudaril, da bi Slovenija nima vizije razvoja in da sploh še nismo začeli resne razprave o njenem oblikovanju. Glede komuniciranja vlade z državljani pa je pojasnil, da najbolj pogreša pojasnila države o tem, kaj lahko pričakujemo v prihodnje na področju socialnih pravic in zaposlovanja, da se bomo znali temu primerno državljani tudi vesti.

Novinarka Špela Šipek je zatrdila, da mediji svoje uporabnike pridobivajo na podlagi zaupanja in da če kje, potem prav v tej panogi velja, "da se zaupanje gradi zelo dolgo, poruši pa lahko zelo hitro, nato pa ga je zelo težko povrniti".

Potokar: Vsak človek je v svoji biti pozitivna oseba

Predsednik Ameriške gospodarske zbornice Matej Potokar je prepričan, da je vsak človek v svoji biti pozitivna oseba. Meni, da je takšno razmišljanje dobro izhodišče za zaupanje, ki ga lahko po njegovem gradimo predvsem z odprto in pošteno komunikacijo.

Poudaril je tudi, da je imela Slovenija v svetu izjemen ugled in da so prav zato zadnji dogodki v tujini toliko bolj odjeknili. Kot pravi, bi morali Slovenci izkoristiti majhnost svoje dežele, ne pa da delamo ravno obratno. "Nekatere težave bomo morali rešiti z bolečimi ukrepi. Včasih je treba narediti korak nazaj, da lahko gremo dva naprej. Je pa pomembno, da je bolečina porazdeljena na vse dele družbe," je pojasnil.

"Pravna država je prerešetana in vsi vemo, da je to težava," pa je dejal pravnik Miro Cerar, ki meni, da so ljudje zaradi tragičnih razmer, v katerih smo se znašli, začelo vsaj dojemati pomen. Prepričan je, da je zdaj pravi čas za streznitev, vendar ob tem opozarja, da kratkoročne rešitve ne obstajajo.

Ne spreglejte