Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2023,
20.37

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

Natisni članek

ARSO poplave

Petek, 4. 8. 2023, 20.37

9 mesecev, 1 teden

Hidrolog razkril, kaj prinaša noč: Upajmo, da bodo nasipi zdržali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

"V prvem delu noči se bodo še pojavljali nalivi v osrednji, vzhodni in južni Sloveniji. Ob močnejših nalivih, ki lahko za krajši čas zastanejo na določenem območju, so mogoča razlivanja hudourniških rek in potokov, ki bodo prispevali dodatno vodo večjim rekam. Predvidevamo, da se bodo hidrološke razmere začele umirjati v soboto čez dan, popoldan, proti večeru in v noči na nedeljo," je na novinarski konferenci o tem, kaj prinaša noč, povedal hidrolog Janez Polajnar. Številne reke bodo ponoči še narasle, med njimi Mura in Polajnar upa, da bodo protipolavni nasipi ob Muri zdržali. Tudi v Posavju so zaradi visoke Save v pripravljenosti. 

Ljudje s strahom pričakujejo, kaj prinaša noč. Padavine se namreč spet krepijo in se bodo razširile nad vso državo, poroča agencija za okolje (Arso).

Visokovodne razmere se z zdaj prizadetih območij po besedah hidrologa Janeza Polajnarja selijo v srednje in spodnje dele rečnih strug. "Najbolj bo to občutno v okolici Save, ki je že dosegla rekordni pretok. Ta bo ponoči in jutri zjutraj potoval proti hrvaški meji, kjer prav tako pričakujemo rekorden pretok, okoli 3.800 kubičnih metrov na sekundo, nekaj podobnega, kot je bilo leta 2010."

V posavju stanje zaskrbljujoče

V Posavju so zaradi narasle Save v pripravljenosti. Vse hidroelektrarne na spodnji Savi so začasno zaustavili, njihove posadke so v pripravljenosti. Stanje še obvladujejo, probleme pa bi ob narasli Savi lahko povzročila še Krka. 

Direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič je za STA povedal, da so spodnjesavske hidroelektrarne zaradi narasle Save začasno zaustavili. Na vseh vodnih akumulacijah so odprli zapornice in Savi prepustili prost pretok. Glede na to, da je na hidroelektrarni Boštanj pretok Save dosegel 3.700 kubičnih metrov na sekundo in da reka še narašča, je stanje ocenil za zaskrbljujoče.

V posavskem štabu civilne zaščite so za STA povedali, da se pripravljajo na prihajajoči vodni val. Najbolj kritično dogajanje pričakujejo okoli polnoči, vse pa kaže, da naj bi Sava v Posavju že dosegla t. i. stoletne vode.

Polajnar: Savinja in Mura bosta še narasli

Reka Savinja danes zvečer v srednjem in spodnjem toku še ne bo upadla, upadati bo začela jutri zjutraj. Še nekoliko bo ponoči narasla tudi Mura: "Njen pretok bo okoli 1.300 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni, da Mura pride do roba protipoplavnih nasipov. Upajmo, da bodo nasipi ponoči in jutri zjutraj zdržali."

"Reka Drava naj k sreči ponoči ne bi več naraščala. Iz Avstrije so namreč sporočili, da bodo nekoliko zmanjšali dotok v Slovenijo," je še pojasnil Polajnar. 

Medtem se močnejše nevihte pojavljajo tudi nad Jadranom in v notranjosti Hrvaške. Nevihtni oblak sicer sega tudi nad Slovenijo. 

Robert Golob
Novice Golob: Že danes vemo, da bo škoda rekordna #video
Ne spreglejte