Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2022,
9.03

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,07

100

Natisni članek

Španija Portugalska Matjaž Han

Četrtek, 20. 10. 2022, 9.03

1 leto, 6 mesecev

Gospodarski minister Han: Španija in Portugalska sta otoški državi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,07

100

"Španija in Portugalska imata drugačen sistem, glede na to, da sta to državi, ki sta otoški, in nimata sistema, kot ga imajo druge evropske države, ki so v bistvu na celini. One imajo drugo matematiko," je v oddaji Odmevi na TV Slovenija na vprašanje voditelja Luke Svetine, zakaj Slovenija ni sama oblikovala kapice na cene plina in elektrike, kot sta to storili Španija in Portugalska, odgovoril gospodarski minister Matjaž Han in postal nova spletna atrakcija družbenih omrežij.

"Morate vedeti, da sta oni v prejšnjih letih, ko smo ga mi kupovali zelo poceni, nabavljali bistveno dražji plin. Tukaj so specifike, ki jih moraš poznati. Zelo dobro je, da z drugimi državami, kot sta Nemčija in Nizozemska, sodelujemo in poskušamo priti do skupnega imenovalca," je dodal minister.

gremo na sonce
Novice Razkrivamo podatke: proizvedli več, kot so do zdaj porabili

Voditelji EU o nadaljnjih ukrepih za spoprijemanje z energetsko draginjo

Voditelji držav članic EU, med njimi premier Robert Golob, bodo danes na vrhu v Bruslju govorili o nadaljnjih ukrepih za spoprijemanje z energetsko draginjo. Razpravljali bodo o predlogih komisije, ki med drugim predvidevajo omejevanje cen na glavnem evropskem vozlišču za trgovanje s plinom TTF. Na dnevnem redu imajo tudi vojno v Ukrajini.

Evropska komisija v okviru ukrepov za spoprijemanje z draginjo med drugim predlaga vzpostavitev mehanizma za omejitev cen na nizozemskem vozlišču za trgovanje z zemeljskim plinom TTF, ki velja za glavno tovrstno evropsko vozlišče.

Mehanizem bi veljal, dokler ne bo oblikovan dodaten indeks za določanje cen plina v pogodbah. Določanje cen namreč trenutno temelji na TTF, ki pa ne odraža več realne slike na trgu. Dodatni indeks za določanje cen bo temeljil na trgovanju z utekočinjenim zemeljskim plinom (LNG).

električna polnilnica
Avtomoto Elektrika se draži, navili so cene: je tak avto še smiseln?

Evropska komisija predlaga tudi uvedbo začasnega mehanizma za omejitev nihanja cen terminskih pogodb za elektriko in plin znotraj posameznega trgovalnega dne. Med predlogi so še ukrepi na področjih skupnega naročanja plina in solidarnosti med državami članicami.

Po neuradnih informacijah je največ težav pričakovati pri pogajanjih o mehanizmu za omejevanje cen plina na vozlišču TTF in o mehanizmu za omejitev nihanj cen terminskih pogodb.

Premier Robert Golob je v sredo presodil, da gredo predlogi komisije v pravo smer. Meni, da se bodo voditelji danes uskladili o definiciji omejevanja cen.

Voditelji bodo po razpravi o energetiki predvidoma govorili še o okrepitvi odpornosti kritične infrastrukture, pa tudi o odzivu EU na rusko agresijo na Ukrajino.

Mercedes-benz EQS
Avtomoto Nova naložba Nemcev: šest milijard za infrastrukturo
Ne spreglejte