Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 11. 2011,
9.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 11. 2011, 9.09

8 let

Gorenjske občine počasi vendarle zagotavljajo vrtce za vse otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stanje na področju predšolske vzgoje se kljub vse večjemu številu otrok, ki jih starši vpisujejo v vrtce, na Gorenjskem počasi vendarle ureja.

Občine so večinoma šle v velike investicije za odprtje novih vrtcev in dodatnih oddelkov. Čeprav so občine dolžne otrokom, katerih starši si to želijo, zagotoviti predšolsko varstvo, pa veliko na novo vpisanih otrok zaradi povečanega števila rojstev in brezplačnega varstva za drugega otroka v vrtcu, vendarle tudi to jesen ni dobilo prostora v javnih vrtcih. Škofja Loka beleži eno največjih stopenj natalitete v državi Več let se s tem problemom soočajo tudi v občini Škofja Loka, ki beleži eno največjih stopenj natalitete v državi. "Zato smo z uveljavitvijo novele zakona o vrtcih, na podlagi katere imajo starši, ki imajo v vrtcu že enega otroka, brezplačno varstvo za sočasno v vrtec vključenega drugega in vse nadaljnje otroke, doživeli izjemno povečan pritisk na vrtčevsko varstvo," so pojasnili na občini. Veliko so morali vložiti v prenovo vrtcev in odpiranje novih oddelkov. Pred dvema letoma so po odprtju vrtca Biba v Podlubniku za nekaj časa rešili problem, vendar je bilo naslednje leto ponovno v vrtec vpisanih več otrok. Letošnjega septembra pa so odprli prenovljeno enoto vrtca Rožle v Frankovem naselju, kjer je v dveh oddelkih svoje mesto dobilo 28 otrok prve starostne skupine, oktobra pa še enoto vrtca Bukovica, v katerega se bo prav tako vključilo 28 otrok prve starostne skupine. Na čakalnem seznamu za vstop v vrtec ni več čakajočih otrok Z novimi vrtci so v škofjeloški občini to jesen uspeli zagotoviti dovolj zmogljivosti, tako da na čakalnem seznamu za vstop v vrtec ni več čakajočih otrok. Ponovno pa se bo potreba po novih prostih mestih v vrtcu predvidoma pokazala v pomladnih mesecih, ko bodo nekateri otroci izpolnjevali starostni pogoj. Vendar bo tedaj te potrebe lahko pokril že novi vrtec s koncesijo v Bodovljah.

Manj čakanja tudi zaradi mesečne subvencije v višini 100 evrov K skrajšanju čakalnega seznama v Škofji Loki vpliva tudi mesečna subvencija v višini 100 evrov za vse otroke prvega starostnega obdobja, ki ne obiskujejo vrtčevskega varstva, saj se potem marsikdo lahko odloči tudi za zasebno ali domače varstvo. Tako dobijo mesto v vrtcu tisti, ki vrtčevsko varstvo dejansko tudi najbolj potrebujejo, so prepričani na občini.

Za september je občina subvencijo izplačala 178 prejemnikom, medtem ko je bila še avgusta prejemnikov subvencij več kot 300. Prek šolskega leta namreč število prejemnikov subvencije postopoma narašča, saj otroci dobijo pravico do subvencije z dopolnjenim enim letom starosti, s septembrom pa pade, ko gre ena generacija otrok iz vrtca v osnovno šolo in se tako sprostijo prosta mesta v vrtcu.

Tudi v Kranju so problem rešili Veliko na novo vpisanih otrok v vrtce sicer povzroča precej preglavic tudi v kranjski mestni občini, kjer je bilo po izteku letošnjih vpisov predvideno, da bo skoraj 300 otrok uvrščenih na čakalni seznam. Pred 1. septembrom so nato na občini zagotovili, da bodo vsi otroci dobili prostor v vrtcih, saj so precej sredstev vložili v odprtje številnih dodatnih oddelkov.

V Kamniku na vrtec čaka 250 otrok Tudi v Kamniku, kjer so prav tako kot v Škofji Loki uvedli približno 100 evrov subvencije za otroke, ki niso vključeni v vrtec, so imeli vrsto let težave z zagotavljanjem prostora za vse otroke. Število čakajočih otrok je bilo letos že manjše kot pretekla leta, a še vedno je seznam obsegal prek 250 otrok. Tudi z novim vrtcem Kamenček, ki ga je odprla v začetku tega leta, občina ni uspela v celoti rešiti prostorske stiske in trenutno išče koncesionarja za varstvo predšolskih otrok z največ 11 oddelki.

Ne spreglejte