Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 8. 2008,
14.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 27. 8. 2008, 14.16

8 let

Golobič: Z Janšo v koaliciji ne moremo sodelovati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V kolikor premier Janez Janša dobi naslednji mandat in Zares povabi v koalicijo, bi se z njim sestali in mu povedali, kje se tako razhajamo, da s SDS ne moremo sodelovati, je dejal Golobič.

"Mnogo je vprašanj, ki nas postavljajo na drugi breg od SDS", je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič ter pri tem izpostavil zakon o RTV. Po njegovem se bodo ključne razlike med strankami na teh volitvah med drugimi izkazale predvsem v okviru odnosa oblasti do posameznih družbenih sfer, nadzorstvenih institucij in neodvisnosti medijev. Dilema - Janša ali ne Janša - je za Zares prekratka" Po Golobičevih besedah je "dilema v Sloveniji - Janša ali ne Janša - za Zares prekratka" in dodal, da Janša za Zares ni ključno vprašanje prihodnosti Slovenije. Obenem meni Golobič, da Janša mandata ne bo dobil.

Zares v volilni tekmi ne bo populistična, temveč vsebinska

Pojasnil je tudi, da z opozicijskimi zavezniškimi strankami nimajo skupnih smernic ali strategije za pridobitev neopredeljenih volivcev. "Populizem je duh ali pasta, ki je, v primeru, da uide iz tube, precej nepovratna," ocenjuje Golobič in dodaja, da v Zares svoje opredeljenosti ne "majejo levo ali desno zaradi predvolilne računice".

Lukšičeva izjava je strankarska motivirana Torkovo izjavo podpredsednika SD Igorja Lukšiča, ko je dejal, da "glas za SD pomeni glas proti SDS", Golobič vidi kot "strankarsko motivirano in marketinško potezo". "V kolikor se izbiro na volitvah izvede zgolj z opredelitvijo za eno ali drugo stranko, obstaja nevarnost, da se zamenjajo obrazi, vsebina pa ne," je dejal.

Odnosov na levici ne morejo "ohladiti"

Obenem je prepričan, da takšne izjave, kot je Lukšičeva, odnosov na levici ne morejo "ohladiti". "Če se nekdo izreče za nasprotnika SDS, še nič ne pove o tem, kakšen je on sam in če bo deloval drugače," ocenjuje predsednik Zaresa, ki je sicer prepričan, da ima vsaka stranka pravico, da "se bori in konkurira na svoj način".

"Relativna zmaga je relativna zmaga, vlada pa mora imeti absolutno večino" Tudi izjave, "da bo vlado sestavljal relativni zmagovalec", se zdijo Golobiču problematične. "Relativna zmaga je relativna zmaga, vlada pa mora imeti absolutno večino. Ta je smiselna zgolj, če temelji na predvolilnem programu," ocenjuje Golobič.

Okraj je Golobič spremenil zato, da se bo lahko pomeril z Janšo

Kampanja Zares bo sicer po besedah njenega predsednika kampanja "bližine in dialoga", kar pomeni, da bodo prisluhnili predlogom volivcev. Svoj volilni okraj pa je, kot je pojasnil, spremenil zgolj zato, da se bo lahko na volitvah pomeril z Janezom Janšo.

Volivce povprašali, kako politiki dati vsebino Novinarska konferenca je bila sicer namenjena predstavitvi rezultatov ankete "Vaše mnenje Zares šteje", ki jo je Zares izvedla v času od junija do konca avgusta. Kot je pojasnil, so v raziskavi, ki izšla v 600.000 izvodih, volivce povprašali o ključnih razvojnih vprašanjih Slovenije. To je po njegovem tudi pravi način, "kako politiki dati vsebino".

Ključno vprašanje je razvoj obnovljivih virov energije Kot je dejal, je raziskava med drugim pokazala, da volivci kot ključno razvojno vprašanje vidijo predvsem razvoj obnovljivih virov energije ter njeno varčno rabo.

Ne spreglejte