Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Ponedeljek,
13. 12. 2021,
11.06

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,46

65

Natisni članek

KUL SD Ciril Baškovič stranke RTV Slovenija

Ponedeljek, 13. 12. 2021, 11.06

2 leti, 4 mesece

Goljufija na RTVS se je SD maščevala: ne Baškoviču (SD) in Tomšiču (SD)

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,46

65

Ciril Baškovič, Danilo Tomšič | Foto STA

Foto: STA

Stranke KUL s protesti, da morajo biti za nadzornike in programske svetnike izbrani predstavniki na volitvah najuspešnejših strank, v mandatno-volilni komisiji niso prepričale večine. Prejšnja leta, ko so jo imele same, so te stranke z glasovanji iz nadzornega in programskega sveta RTVS izločile kandidate stranke SDS, ki je bila na volitvah prva ali druga stranka. Za opozorila, da to ni v skladu z zakonom, se takrat niso zmenili. Zdaj pa je večina zavrnila kandidate SD, LMŠ in Levice in njihove zahteve, da je treba upoštevati moč strank na volitvah, česar te iste stranke same, ko so imele večino, niso upoštevale.

Premalo glasov je bilo, da bi bil predstavnik v programskem svetu še Ciril Baškovič, ki za SD programski svet RTVS zadnja leta vodi, premalo glasov je bilo tudi za Marka Marinčiča (Levica) in Špelo Trobec (LMŠ). Je pa bilo dovolj glasov v mandatno-volilni komisiji, glasovanje je bilo tajno, za Dejana Cesarja (DeSUS), Anušo Gaši (SMC), Vaneta Gošnika (SNS), Jožefa Jerovška (SDS) in Majo Lapornik (NSi). Podobno se je razpletlo glasovanje za predstavnike državnega zbora v nadzornem svetu RTVS. Premalo glasov je bilo za Danila Tomšiča (SD), ki je zadnje čase poskušal prevzeti vodenje nadzornega sveta, o tem potekajo celo sodni spori, in za Romana Kuharja (Levica) in Boruta Žagarja (LMŠ).

Rončevič in Tomšič
Novice Puč SD na RTV Slovenija

Za nadzornike so državnemu zboru predlagani: Tamara Valič Besednjak (SDS), Janez Čadež (NSi), Metka Čobec (SMC), Romana Fišer (DeSUS) in Alenka Vodončnik (SNS).  

Za predstavnike civilne družbe v programskem svetu RTVS pa so bili predlagani Mitja Čander, Juri Pavel Emeršič, Peter Gregorčič, Ivan Kramberger, Žiga Kušar, Klara Remec, Jelka Stergel in Matevž Tomšič. Med neuspešnimi je bilo tudi nekaj znanih osebnosti: Tomaž Perovič, Jože Poglajen, Domen Savič, Črtomir Kanoni ...

O tem, ali bodo kandidati, ki so v mandatno-volilni komisiji dobili večino, tudi postali nadzorniki in programski svetniki, bo dokončno odločil državni zbor, kjer je mogoče pričakovati ostre proteste iz opozicije KUL, ker je koalicija ravnala na enak način, kot so zdaj opozicijske stranke v preteklosti. Stranke KUL so leta 2019, ko je zaradi izvolitve za župana Kranja odstopil Matjaž Rakovec, ki je zastopal SD, protestno pa še Aleksander Igličar (SMC), ker programski svet ni odstavil generalnega direktorja Igorja Kadunca, za nadzornika RTVS izvolile Boruta Žagarja (LMŠ) in Danila Tomšiča (SD).

SDS je s tem še naprej ostala brez nadzornika v nadzornem svetu, čeprav jo je na volitvah volilo več ljudi kot SD in LMŠ v seštevku. Brez je bila že od časa vlade Mira Cerarja, ko je leva večina namesto kandidata SDS v nadzorni svet RTVS izvolila predstavnika manjše NSi. Podobno so v preteklosti ravnali tudi pri programskem svetu.

Ciril Baškovič
Novice Baškovič pomotoma glasoval za svojo odstavitev, a se mu ni uspelo odstaviti
Ne spreglejte