SiolNET. Novice Slovenija
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Globalni dolg na rekordnih 170 tisoč milijard evrov

0,34

termometer

Kristalina Georgieva
Foto: Reuters

Globalni javni in zasebni dolg sta se skupaj povzpela na dobrih 188 tisoč milijard dolarjev (169.720 milijard evrov), kar je po besedah direktorice Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristaline Georgieve največ doslej in predstavlja 230 odstotkov svetovnega BDP. Prejšnji rekord izhaja iz aprila lani, ko se je globalni dolg ustavil pri 164 tisoč milijardah dolarjev (148 tisoč milijardah evrov).

Obrestne mere so še vedno nizke, zato lahko posojilojemalci najeta posojila porabijo za vlaganje v proizvodne dejavnosti, je med drugim dejala Bolgarka, ob tem pa opozorila, da se lahko to sprevrže tudi v upočasnitev gospodarske rasti.

Ključno pri tem je, da so zaradi velikih dolgov številne vlade, podjetja in gospodinjstva izpostavljeni tveganjem ob nenadni zaostritvi finančnih razmer.

Rast. BDP. Posel danes IMF Sloveniji napoveduje nižjo gospodarsko rast

Georgieva pozvala k ukrepom za zagotovitev vzdržnega zadolževanja

Dolg podjetij pomeni približno dve tretjini vsega globalnega dolga, ob tem pa se je povečalo tudi zadolževanje držav, je še dejala.

"Javni dolg v naprednih gospodarstvih je dosegel najvišje ravni po drugi svetovni vojni, javni dolg v razvijajočih se gospodarstvih pa je na ravneh iz dolžniške krize iz osemdesetih let prejšnjega stoletja," je še dodala prva dama IMF.

Pozvala je k ukrepom za zagotovitev vzdržnega zadolževanja, vključno s preglednejšimi posojilnimi praksami in načrti za prestrukturiranje dolga pri "netradicionalnih posojilodajalcih". Pri tem je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prst uperila proti Kitajski, ki je postala glavni upnik za države v razvoju, vključno z Afriko.

Gospodarska rast Posel danes IMF ohranil napoved gospodarske rasti za Slovenijo Rodrigo Rato Posel danes Nekdanjemu šefu IMF štiri leta in pol zaporne kazni

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin