Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2019,
15.37

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

zdravje zdravstvo kadrovska stiska ginekolog

Petek, 11. 1. 2019, 15.37

5 let, 3 mesece

Ginekologi opozarjajo na kadrovsko stisko in preobremenjenost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Zdravnik | Ginekologi imajo preveliko število opredeljenih bolnic, kar vodi v manj kakovostno obravnavo in daljše čakalne dobe. | Foto Thinkstock

Ginekologi imajo preveliko število opredeljenih bolnic, kar vodi v manj kakovostno obravnavo in daljše čakalne dobe.

Foto: Thinkstock

Dostopnost do ginekologov je zaradi njihovega pomanjkanja vse slabša, poleg tega pa v zdravstveni sistem nenehno vstopajo nove generacije žensk. Ginekologi imajo zato preveliko število opredeljenih bolnic, kar vodi v manj kakovostno obravnavo in daljše čakalne dobe. Na zdravniški zbornici ob tem opozarjajo tudi na nepotrebne administrativne obremenitve.

Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci Zdravniške zbornice Slovenije, bi po njihovem mnenju potrebovali vsaj 30 novih ginekoloških timov, saj je bilo lani na ginekologa povprečno opredeljenih okoli 4.800 žensk.

Nekateri ginekologi pa skrbijo tudi za več kot sedem tisoč bolnic. Še sprejemljivo število po mnenju razširjenega strokovnega kolegija za ginekologijo in porodništvo je štiri tisoč bolnic na en ginekološki tim.

Novice Ginekologi zavračajo pacientke. Bo 300 tisoč Slovenk ostalo brez zdravnika? #video

V ambulanti domžalske ginekologinje vsak dan zavrnejo od deset do 20 žensk

Plačilo je za vse ginekologe enako, ne glede na to, za koliko žensk skrbijo, je opozorila ginekologinja v domžalskem zdravstvenem domu Petra Meglič, ki ima opredeljenih okoli 6.200 bolnic. V njeni ambulanti na dan zavrnejo od deset do 20 žensk, ki še nimajo izbranega ginekologa.

Prav tako ginekologe skrbi starostna struktura, saj so vse starejši, ginekološka ekipa pa se pomlaja prepočasi. Leta 2017 je bilo od 361 aktivnih ginekologov kar 160 zdravnikov starejših od 50 let in 82 starejših od 60 let. "Mladi specialisti imajo raje delo v bolnišnici, ker je ambulantno delo izredno specifično s stalnim visokim tempom, da lahko obdelamo maso žensk," je stanje orisala Megličeva.

V naslednjih petih letih bi v Sloveniji brez ginekologa lahko ostalo 300 tisoč žensk. | Foto: Thinkstock V naslednjih petih letih bi v Sloveniji brez ginekologa lahko ostalo 300 tisoč žensk. Foto: Thinkstock

V naslednjih petih letih bi lahko zaradi upokojevanja brez svojega ginekologa ostalo 300 tisoč žensk. V minulih letih je bilo po besedah ginekologinje Renate Završnik Mihič razpisanih premalo specializacij, da bi v prihodnje lahko pokrili kadrovski primanjkljaj.

Že zdaj je odprtih več razpisov za ginekologe, a traja po več mesecev, da se mesto zapolni. Po oceni sogovornic je specializacija ginekologije in porodništva med mladimi zaželena, vsi novi specialisti tudi dobijo zaposlitev, vendar ne nujno na delovnem mestu, ki bi si ga želeli.

tesnoba depresija žalost
Novice Na Hrvaškem na stotine žensk s travmami zaradi ginekoloških posegov

Ginekologi se utapljajo tudi v administrativnih opravilih

Ginekologi pri 700 tisoč opredeljenih ženskah na leto opravijo več kot 1,5 milijona pregledov, ob tem pa se utapljajo v administrativnih opravilih, ki po oceni ginekologov ne prinašajo dodatne kakovosti pri obravnavi bolnic. Pravico do vpisa ginekologa imajo vsa dekleta, starejša od 13 let, najvišja starost bolnic ni določena. Starejših bolnic je zaradi staranja populacije vse več. Število nosečnic sicer upada, a so vse bolj informirane in zahtevne, so ginekologinje opisale ambulantno delo.

"Vsako leto v rodno obdobje vstopajo nove generacije žensk, ki bi jim morali nameniti največjo skrb. Nizek je tudi delež opredeljenih mladostnic, ki se znajdejo v hudi stiski, ker nimajo dostopa do ginekologa, če želijo kontracepcijo ali imajo ginekološke težave," je opomnila Tinkara Srnovršnik, ki je v Ljubljani edina ginekologinja, ki še sprejema nove bolnice.

porod
Novice "Neprijetno ukrepanje pri porodu še ni nasilje nad porodnicami"

"Želimo ohraniti to raven in jo izboljšati"

Trenutno stanje se po mnenju Završnik-Mihičeve ohranja zgolj s prezasedenostjo in pregorelostjo ginekologov, zato pozivajo k prevetritvi oziroma ponovnemu ovrednotenju podcenjenih in zastarelih glavarinskih količnikov iz leta 1994, upoštevajoč staranje prebivalstva in nova dognanja v medicini. Kot primer so navedle glavarinski količnik, ki enači eno nosečnico s 15 ženskami po 65. letu starosti.

Kot so poudarile sogovornice, je Slovenija sicer zgodba o uspehu s kakovostno ginekološko obravnavo, majhnim številom najstniških in neželenih nosečnosti, nizkim deležem splavov in majhnim številom rakov materničnega vratu, kar je rezultat uspešnih preventivnih ukrepov, kot je presejalni program Zora.

Prav tako je Slovenija ena od najbolj varnih držav za rojevanje. "Želimo ohraniti to raven in jo izboljšati. Zmagovalnega konja se ne menja, ampak ga je treba vzdrževati in mu omogočiti najboljše mogoče pogoje," je dejala Megličeva.

Ministrstvo: 18 specializacij iz ginekologije in porodništva omogoča nemoteno delo

Z ministrstva za zdravje so ob tem sporočili, da je ministrstvo lani prvič določilo število specializacij za vse leto. Odločitev o  specializacijah je temeljila na podatkih, ki jih določa zakon o zdravniški službi, za mnenje glede predloga števila specializacij po posameznih specialnostih pa sta podatke po njihovih besedah prispevala tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Število mest za specializacije je letno določeno glede na obstoječe število specialističnih mest, predvidenih potreb v naslednjih petih do sedmih letih, povprečja evropske osemindvajseterice in zmožnosti sistema za sprejem novih specializantov, pojasnjujejo na ministrstvu. 

"Ministrstvo za zdravje stremi k določanju čim bolj stalnega, predvidljivega, uravnoteženega in stabilnega števila mest za specializacije v naslednjih letih. V letu 2018 je za vse območje Slovenije določilo 18 specializacij iz ginekologije in porodništva. To omogoča nemoteno delo tako na primarni ravni zdravstvene dejavnosti kot na sekundarni ravni," so poudarili na ministrstvu.

Slovenija pri številu specialistov ginekologije in porodništva po njihovih besedah presega evropsko povprečje, in sicer za 0,18 odstotka. Po podatkih ZZZS je povprečno število opredeljenih žensk na ginekološki tim konec 2018 znašalo 5.033 žensk. Podatki kažejo, da od tega števila ginekologa obišče letno 48 odstotkov opredeljenih žensk, so še dodali na ministrstvu.

Ne spreglejte