SiolNET. Novice Slovenija
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Florjančič: Za prostorske probleme ljubljanskih sodišč je nujna trajna rešitev

0,27

termometer

Damijan Florjančič, predsednik vrhovnega sodišča
Predsednik vrhovnega sodišča poudarja, da je za prostorske probleme ljubljanskih sodišč nujna trajna rešitev. Foto: STA

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič poziva predsednika vlade Marjana Šarca k trajni rešitvi za prostorske probleme ljubljanskih sodišč. Po njegovih besedah je nujno potrebna nova sodna stavba za prvostopenjska sodišča, so sporočili z vrhovnega sodišča.

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je premierja Marjana Šarca v dopisu v četrtek seznanil s tem, da je najemodajalec odpovedal najemno pogodbo za prostor na Miklošičevi cesti v Ljubljani, v katerem deluje celoten oddelek za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani. V njem je 63 zaposlenih, v prostorih pa je tudi del arhiva.

Damijan Florjančič Novice Prvi sodnik v državi želi sodno palačo, ministrica projekt vleče iz predala

Florjančič poziva Šarca, naj zagotovi sredstva za prostore gospodarskega sodstva

Najemodajalec pogodbo odpoveduje s četrtim avgustom prihodnje leto, glede na pretekle izkušnje pa je po mnenju predsednika vrhovnega sodišča težko pričakovati, da bo nastali prostorski problem mogoče ustrezno rešiti v tako kratkem času. Šarca zato poziva, da v obdobju do nove sodne stavbe za prvostopenjska sodišča v okviru pristojnosti vlade zagotovi ministrstvu za pravosodje potrebna sredstva za prostore, v katerih bo lahko posloval oddelek za gospodarsko sodstvo.

Florjančič premierja Marjana Šarca poziva, naj v okviru svojih pristojnosti zagotovi potrebna sredstva za prostore, v katerih bo lahko posloval oddelek za gospodarsko sodstvo. Florjančič premierja Marjana Šarca poziva, naj v okviru svojih pristojnosti zagotovi potrebna sredstva za prostore, v katerih bo lahko posloval oddelek za gospodarsko sodstvo. Foto: Bojan Puhek

Možnost odpovedi najemnih pogodb, kakršna je omenjena, po njegovih besedah predstavlja resno motnjo za poslovanje sodišč. "Tako odvisen položaj od najemodajalcev pa krni pozicijo sodstva kot ene izmed treh vej oblasti, kar v končni posledici lahko prizadene tudi njegovo ustavno zagotovljeno neodvisnost," je opozoril Florjančič.

Stanovanjska soseska Belle vie Tivoli Posel danes Neugledne gradbene jame bodo v Ljubljani kmalu preteklost

V Ljubljani sodišča v večinoma najetih prostorih poslujejo na 18 različnih lokacijah

Takšne razmere po njegovih besedah predstavljajo resno izpostavljenost dela slovenskega sodstva, ki odloča v najbolj zahtevnih in najodmevnejših kazenskih, civilnih, gospodarskih, delovnopravnih in stečajnih zadevah. Hkrati gre tudi za veliko obremenitev za sodišča in za celotni proračun, saj so stroški za najemnine in organizacijo poslovanja sodišč nesprejemljivo visoki, je Florjančič zapisal v pismu Šarcu.

Vrhovno sodišče po njegovih besedah nenehno opozarja na neustreznost prostorskih razmer za delo sodišč, še posebej v Ljubljani, kjer sodišča poslujejo na kar 18 različnih lokacijah, večinoma v najetih prostorih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin