Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
16.49

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Senko Pličanič Hilda Tovšak

Torek, 21. 5. 2013, 16.49

4 leta, 7 mesecev

Fišer uvedel nadzor nad specializiranim tožilstvom (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je uvedel nadzor nad odločanjem Specializiranega državnega tožilstva v primeru Hilde Tovšak.

Samega odločanja pa po sestanku z ministrom Senkom Pličaničem ni želel komentirati, saj so tožilci pri odločanju samostojni. Minister je napovedal, da bo službeni nadzor najverjetneje razširil tudi na sodstvo.

Minister za pravosodje Plinanič je namreč na Fišerja naslovil pobudo za izvedbo strokovnega nadzora pri vodenju kazenske zadeve zoper Hildo Tovšak, z njim pa se je tudi sestal.

Fišer se je za nadzor nad delom odločil še pred ministrovim pozivom Po sestanku je Fišer povedal, da se je za nadzor nad delom specializiranega tožilstva odločil še pred ministrovim pozivom. Želja ministra po njegovih besedah je, da bi tožilstvo odgovor pripravilo do 30. maja, pri čemer Fišer računa, da bo to izvedljivo.

Pličanič je po sestanku povedal, da bo najprej počakaj na odgovor tožilstva, nato pa se bo odločal, kako naprej. Se bo pa, kot je napovedal, zelo verjetno odločil za razširitev službenega nadzora tudi na sodstvo. Če bi namreč sodišče hitreje odločilo o tem, na kakšen način bo Tovšakova prestajala zaporno kazen v primeru Čista lopata, do tega položaja mogoče ne bi prišlo, je dejal. Tovšakova je namreč podala prošnjo za alternativno prestajanje kazni, o čemer naj bi sodišče odločilo šele danes.

Na Vrhovnem sodišču RS so sicer pojasnili, da je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša v zvezi s primerom Čista lopata in primerom delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj na Višje sodišče v Ljubljani in na Višje sodišče v Mariboru naslovil zahtevi za pregled poslovanja.

Zadevo morata sicer po besedah ministra Pličaniča zdaj razčistiti predvsem tožilstvo in pravosodje, saj sam kot minister teh pooblastil nima.

"Strokovne napake se praviloma ne sankcionirajo z nekimi posebnimi sankcijami" Glede kazni, ki lahko doleti tožilca, če se izkaže, da je v primeru Hilde Tovšak naredil napako, Fišer pojasnjuje, da se strokovne napake v tožilstvu praviloma ne sankcionirajo "z nekimi posebnimi sankcijami".

Fišer je glede disciplinske sankcije zelo rezerviran Ena od možnosti je disciplinska sankcija, a Fišer poudarja, da je sam glede tega zelo rezerviran, saj ni za to, da bi "strokovne napake urejali z disciplinskimi sankcijami". "Delo tožilca je visoko intelektualno delo in če tu ne moremo doseči kakovosti drugače kot skozi disciplinske sankcije, potem smo ta sistem nekje zavozili," dodaja.

Na novinarsko vprašanje, ali sam meni, da bi moral biti v službi javnosti, ali pa da je njegova naloga predvsem zaščita lastnega ceha, Fišer odgovarja, da spada v kategorijo tožilcev, ki so prepričani, da so v službi javnosti. "Če pa želite povedati, da bi morali biti neka transmisija javnega mnenja, potem pa moram povedati, da je javno mnenje zelo slab svetovalec in še slabši sodnik," je dejal.

Ne razmišlja o odstopu V izjavi za medije po sestanku je Fišer še dejal, da ne razmišlja o odstopu. K slednjemu je namreč njega in vodjo Specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana pozval tudi nekdanji notranji minister Vinko Gorenak.

Gorenak je sicer na svojem blogu ugotovil, da poročanja medijev kažejo na to, da so v primeru Tovšakove "zamočili" na Specializiranem državnem tožilstvu pod vodstvom Furlana, ki naj bi ta primer tudi vodil. Če so podatki točni, gre za neposredno odgovornost Furlana in objektivno odgovornost Fišerja, meni.

Specializirano državno tožilstvo se je v omenjeni zadevi zavilo v molk, v Društvu državnih tožilcev pa tudi ne komentirajo konkretnih tožilskih zadev.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v izjavi za javnost poudaril, da že dolgo opozarjajo na dejstvo, da stanje v pravosodju ni dobro. Glede konkretnega dogajanja s Tovšakovo pa je izrazil zgroženost. Po njegovi oceni je v omenjenem primeru prišlo tudi do popolne blokade na državnem tožilstvu in v pravosodju.

Tanko meni, da obstaja veliko indicev, ki kažejo v smeri, da je v tem primeru šlo za dogovorjen korak. Ob tem ga čudi, da se protikorupcijska komisija tokrat ni odzvala, čeprav gre za velik problem. Tudi sam se strinja, da bi morala Fišer in Furlan zaradi tega odstopiti. Tanko je napovedal vložitev zahteve za izredno sejo DZ, kjer "bomo skušali predstaviti probleme znotraj pravosodne veje oblasti".

V javnosti je zaokrožila tudi informacija, da naj bi bila Tovšakova umorjena. Iz Generalne policijske uprave so v zvezi s tem sporočili, da se "policija s primerom ukvarja v vseh smereh, četudi ta možnost ni zelo verjetna".

Ne spreglejte