Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2012,
11.33

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 7. 2012, 11.33

8 let, 2 meseca

Erjavec: Rešitev vprašanja LB pogoj za ratifikacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rešitev vprašanja Ljubljanske banke je pogoj za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu, je v Bruslju povedal vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec.

"Osebno si želim, da bi Hrvaška čim prej prišla v EU, da ratificiramo pogodbo. Predpogoj pa je, da rešimo vprašanje LB v skladu z zavezami, ki jih je dala hrvaška stran ob zapiranju četrtega poglavja," je dejal Karl Erjavec ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU.

"To je tipično vprašanje, ki sodi v nasledstvo" Nekdanja predsednika slovenske in hrvaške vlade Borut Pahor in Jadranka Kosor sta se po Erjavčevih besedah ob zapiranju četrtega poglavja v pogajanjih Hrvaške z EU, poglavja o prostem pretoku kapitala, dogovorila, da se bo problematika LB reševala v okviru nasledstva. Slovenski minister je ob tem vnovič pojasnil, da je ta težava nastala zaradi razpada Jugoslavije, sicer ga ne bi bilo. "To je tipično vprašanje, ki sodi v nasledstvo," je poudaril.

Za ratifikacijo sta potrebni dve tretjini glasov Slovenija po njegovih besedah povezuje vprašanje LB z ratifikacijo zato, ker se v primeru, da to vprašanje ne bo rešeno, lahko zgodi, da slovenski parlament ne bo želel ratificirati pogodbe. "Treba je vedeti, da v slovenskem parlamentu za to potrebujemo dve tretjini glasov," je dodal.

Erjavec: Prepustimo zadevo dialogu Erjavec je sicer poudaril, da je vesel koraka naprej, ki sta ga Hrvaška in Slovenija naredili v Dubrovniku, kjer sta se dogovorili, da bosta vprašanje proučila po en strokovnjak iz vsake države. Minister upa, da bo ta dialog uspešen. "Prepustimo zadevo dialogu. Prepričan sem, da obe strani lahko najdeta ustrezno rešitev, pri tem pa pričakujemo, da bo hrvaška stran spoštovala zaveze, ki jih je dala ob zapiranju četrtega poglavja," je še dejal minister.

Če bosta Slovenija in Hrvaška to vprašanje rešili, se lahko postopek ratifikacije hrvaške pogodbe v slovenskem parlamentu po Erjavčevih besedah začne "že jutri". Na vprašanje, ali se bo danes o tem pogovarjal s hrvaško kolegico Vesno Pusić, je minister dejal, da je v hrvaških medijih bral, da je ministrica izrazila željo po srečanju. "Tako da mislim, da bi bilo dobro, da se srečava in pogledava, kako naprej reševati to zadevo," je povedal.

Erjavec ne razume, zakaj hrvaška vlada vztraja pri tožbah Slovenija od Hrvaške v zameno za ratifikacijo pričakuje, da bo preklicala pooblastila za vlaganje tožb glede Ljubljanske banke iz let 1995 in 2001. "Zadostuje samo, da minister za finance umakne tisto pooblastilo, ki ga je dal hrvaški minister za finance leta 1995 in leta 2001," je odgovoril minister na vprašanje, kaj konkretno želi Slovenija od Hrvaške, da bo sprožila postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe. "Za nas so težava zlasti tožbe," je poudaril Erjavec. Minister ne razume, zakaj nova hrvaška vlada vztraja pri tožbah. Poleg tega je nad tem "začuden", ker te tožbe pred hrvaškimi sodišči niso uspešne.

"Iskrena želja Slovenije je , da čim prej ratificira pogodbo" Minister prav tako ne razume dvojnosti Hrvatov, ki po eni strani pravijo, da je treba poiskati rešitev za LB, po drugi strani pa pred hrvaškimi sodišči tečejo tožbe s pooblastili nekdanjega ministra za finance. "To je za Slovenijo nesprejemljivo," je izpostavil. Poleg tega ministra "preseneča", da je hrvaško državno tožilstvo izdelalo mnenje o tem, da je omenjeno pooblastilo ustrezno za vodenje teh tožb. "Ne razumem tega zapleta in mi je neprijetno, da se to dogaja," je dejal Erjavec in dodal, da je iskrena želja Slovenije, da čim prej ratificira hrvaško pristopno pogodbo in da imata državi čim bolj prijateljske odnose.

Pri tem je opozoril, da se je treba zavedati, da bodo tisti trenutek, ko bo Slovenija ratificirala hrvaško pristopno pogodbo, sodbe hrvaških sodišč tudi za Slovenijo zavezujoče. "Zato tega tveganja ne moremo prevzeti," je poudaril. Pobudo za imenovanje strokovnjakov za reševanje vprašanja LB je dala Hrvaška, Slovenija jo je sprejela, a to po ministrovih besedah ne pomeni, da so to vprašanje prenesli na bilateralno raven.

Minister je dejal še to, da ne razume "ostrih reakcij ministrice Vesne Pusić". Na vprašanje, ali sta se s Pusićevo pogovarjala o LB, pa je minister odgovoril, da je v hrvaških medijih prebral, da bo ministrica dala pobudo, da se ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU neformalno srečata. "Moram reči, da sva se nekajkrat srečala, a sva se samo lepo pozdravila," je pojasnil.

Pusićeva: Slovenska stran je sprejela hrvaško pobudo Pusićeva pa je ob prihodu na zasedanje dejala, da Erjavec ponavlja stvari, ki jih je že povedal, in sicer da se boji, da ne bo dvotretjinske večine v slovenskem parlamentu, če se pred tem ne reši vprašanje LB. "Hrvaška je zato prevzela pobudo, ki jo je slovenska stran sprejela, da se vprašanje LB loči od našega evropskega partnerstva. Imenovali smo strokovnjake, ki bi morali vladama predlagati neko racionalno in izvedljivo rešitev vprašanja LB," je povedala hrvaška ministrica.

"Vprašanji je treba ločiti ..." Pusićeva je sicer "globoko prepričana", da je dolgoročno partnerstvo pri evropskih projektih in v vsej regiji v interesu obeh držav in da je zato omenjeni vprašanji treba ločiti. "Ali bomo prepoznali svoje interese in jih uresničili, bomo še videli, a mi bomo dali vse od sebe, da se to zgodi," je sklenila.

"Neprimerno je govoriti o blokadi" Ob odhodu z zasedanja pa je ministrica povedala, da z Erjavcem nista imela nobenih sestankov, da danes to niti ni na dnevnem redu in da se v zadnjem mesecu ni spremenilo nič bistvenega. "Nimam kaj povedati na to temo," je dejala. Poudarila je tudi, da je "neprimerno govoriti o blokadi". "Ne pričakujem nobene blokade. Pričakujem, da bo naša pristopna pogodba normalno ratificirana v vseh članicah unije," je dejala v odgovoru na vprašanje hrvaških novinarjev glede blokade Slovenije.

Ne spreglejte