Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2019,
16.10

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

2

Natisni članek

vlada reforme Marjan Šarec koalicija

Četrtek, 21. 2. 2019, 16.10

5 let, 1 mesec

Erjavec: Prvo leto vladanja je pravi čas za reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

2

Karl Erjavec | Foto Prvak DeSUS Karl Erjavec poudarja, da je reformne zakone treba pripraviti v prvem letu mandata, v drugem letu pa jih sprejeti.

Foto: Prvak DeSUS Karl Erjavec poudarja, da je reformne zakone treba pripraviti v prvem letu mandata, v drugem letu pa jih sprejeti.

Koalicijski partnerji so se na srečanju pred sejo vlade danes seznanili z načrtovanimi ukrepi na področju davčne in socialne zakonodaje. Predstavniki SMC, SAB in DeSUS so povedali, da so veseli visoke podpore vladi in da je tudi pravi čas za potrebne reforme. Te je treba pripraviti v prvem letu mandata, opozarja prvak DeSUS Karl Erjavec.

Ne glede na javnomnenjsko podporo vladi Marjana Šarca prvak DeSUS Karl Erjavec poudarja, da je prvo leto vladanja čas za reforme. "Če v prvem letu niso pripravljene in v drugem letu sprejete, vemo, da v drugem delu mandata resne reforme niso več mogoče," je po seji vlade opozoril Erjavec.

Po njegovih navedbah potrebujemo kar nekaj reform oziroma modernizacijo posameznih sistemov. Naštel je zdravstveni in pokojninski sistem, a opozoril, da potrebujemo takšno pokojninsko reformo, da bodo pokojnine višje.

vojaki, vojska
Novice Slovenija odstopa od orožarskega posla desetletja #video

Kociprova pričakuje, da bo Fakin kmalu predstavil ukrepe v zdravstvu

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je pojasnila, da bodo začeli sprejemati tudi ustrezno zakonodajo za izpolnitev zavez o pokojninah. Kociprova obenem tudi pričakuje, da bo minister za zdravje Samo Fakin kmalu predstavil predloge ukrepov za izboljšanje razmer v zdravstvu. Fakin je sicer danes napovedal, da bo koalicijskim partnericam na posvetu na Brdu pri Kranju, ki bo 12. marca, predstavil predlog zakona o preoblikovanju javnih zdravstvenih zavodov.

Tedaj je med drugim mogoče pričakovati še razpravo o ukrepih na področju davčne in socialne zakonodaje, ki so jih vladni predstavniki koalicijskim partnerjem na načelni ravni predstavili tudi danes. Za kakšne ukrepe natančno gre, vodja poslanske skupine SAB in namestnica vodje poslanske skupine SMC Janja Sluga danes nista povedali.

Minister za zdravje Samo Fakin je napovedal, da bo koalicijskim partnericam na Brdu pri Kranju sredi marca predstavil predlog zakona o preoblikovanju javnih zdravstvenih zavodov. | Foto: Ana Kovač Minister za zdravje Samo Fakin je napovedal, da bo koalicijskim partnericam na Brdu pri Kranju sredi marca predstavil predlog zakona o preoblikovanju javnih zdravstvenih zavodov. Foto: Ana Kovač

Zadeve namreč še niso tako daleč, da bi pojasnjevali podrobnosti, je povedala Sluga. Tudi ona je v tej luči menila, da je visoka podpora javnega mnenja vladi kvečjemu dobra, saj "to pomeni, da bo ta vlada kot manjšinska kljub vsemu imela podporo za izpeljavo nekaterih ukrepov".

Peter Vilfan
Novice Vilfan: Furs ni izdal nobene odločbe, je pa društvo podalo samoprijavo

Erjavec: Visoka priljubljenost vlade tudi kompliment za DeSUS

Kociprova je povedala podobno in dejala, da visoka podpora vladi daje "legitimiteto, da naredi zadeve, ki smo jih zapisali v koalicijski pogodbi". Po njenem mnenju gredo v to smer, ob čemer upa, da se bo to potem pokazalo tudi na priljubljenosti vseh koalicijskih strank, ne le ene.

Prav tako Erjavec upa, da se bo to pokazalo na javnomnenjski podpori stranki DeSUS. Visoka priljubljenost vlade Marjana Šarca je namreč tudi pohvala za DeSUS, ki je del vlade, je slikovito dejal predsednik stranke. Po koalicijskem srečanju predstavniki LMŠ in SD niso dajali izjav za medije. Da je visoka podpora vladi pravi čas za potrebne reforme, je bilo sicer v minulih tednih mogoče slišati tudi iz opozicijskih vrst.

Ne spreglejte