Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2013,
13.20

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Karl Erjavec Slovenija Blejski strateški forum gospodarstvo recesija

Torek, 3. 9. 2013, 13.20

5 let, 7 mesecev

Erjavec: Ne bi si želel, da bi bila Slovenija deležna pomoči trojke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko se gospodarska situacija v EU izboljšuje, je Slovenija še vedno v težavah. Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je kljub temu prepričan, da se Slovenija lahko reši sama.

Vendar pa sta po njegovem potrebna dogovor koalicije in politična stabilnost. "Trenutno je velika odgovornost na slovenski politiki," je opozoril v okviru blejskega strateškega foruma.

Odločitev glede sanacije bank bo po njegovem ena pomembnejših "Za Slovenijo še vedno ostaja problem, kako doseči gospodarsko rast in kako znižati javnofinančni primanjkljaj," je na novinarski konferenci na Bledu povzel Erjavec.

Ob tem je poudaril, da bo ena pomembnejših odločitev, ki jo bo morala vlada sprejeti, v zvezi s sanacijo bank, saj se bodo v nasprotnem primeru gospodarske težave nadaljevale. Prav tako pomembno bo zapreti proračun za leto 2014 v okvirih, ki jih je Slovenija obljubila Bruslju v programu stabilnosti.

Večno vprašanje ali več varčevanja ali več spodbud za gospodarstvo "Upam, da bomo uspeli najti dogovor znotraj koalicije, kjer obstaja nasprotje interesov," je dejal Erjavec, ki se kot predsednik stranke DeSUS ne strinja s poseganjem v pokojnine. DL pa se na drugi strani na primer ne strinja z dodatnim obremenjevanjem gospodarstva. "Tu vmes bo morala vlada najti ustrezno rešitev," je poudaril Erjavec, ki je tudi podpredsednik vlade.

Ob tem je pojasnil, da ne le v Sloveniji, temveč da tudi znotraj EU obstajajo različne vizije, ali je potrebno več varčevanja ali več spodbud za gospodarstvo, da se doseže gospodarska rast. "To so globalna vprašanja, s katerimi se soočata tako slovenska politika kot širša politika v okviru EU," je povedal Erjavec.

Ne bi želel, da bi v Slovenijo prišla trojka Prepričan je, da lahko slovenska vlada probleme rešuje sama in da ne potrebuje pomoči, vendar je pogoj za to politična stabilnost.

"Upam, da jo bo ta vlada imela, ker druge alternative v tem trenutku ne vidim. Ne bi si pa želel, da bi Slovenija padla v mehanizem in bila deležna pomoči trojke, ker takrat pa se bojim, kaj bo z našo socialno državo," je dejal in opozoril, da je trenutno velika odgovornost na slovenski politiki.

Vendarle luč na koncu tunela? Sicer pa so pozitivnejši gospodarski kazalci v EU in v drugih državah ugodni tudi za Slovenijo, katere gospodarstvo je izvozno naravnano. Erjavec se je skupaj z ostalimi govorniki na blejskem strateškem forumu strinjal v oceni, da se gospodarstva situacija izboljšuje ne le v EU, temveč je ugodnejša od napovedi tudi za Rusijo, Kitajsko in Brazilijo.

Ne spreglejte