Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 9. 2012,
15.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 9. 2012, 15.40

7 let, 12 mesecev

Erjavec in Žerjav: z odločanjem o fiskalnem pravilu nima smisla hiteti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koalicijski partnerji so govorili o ukrepih, jeseni čakajo poslance. Besedilo zakona za sanacijo bank je po mnenju prvaka DeSUS Erjavca v grobem pripravljeno in je dobra osnova za začetek postopka.

Koalicijski partnerji so se na sestanku na vladi pogovarjali med drugim tudi o pokojninski reformi in reformi trga dela. "Vsi se zavedamo, da je nujno potrebno, da te ukrepe sprejmemo, sicer se bo položaj le še poslabševal," je pred sestankom dejal Karl Erjavec. Erjavcu se zdi pomembno, da bo koalicija pri tem enotna, saj je to po njegovem mnenju eden od pogojev, da bi vse te projekte do konca leta sprejeli. Na dnevnem redu septembrske seje DZ bo predlog zakona o državnem holdingu, v grobem je pripravljeno tudi besedilo zakona za sanacijo bank. Pri tem je še nekaj odprtih zadev, ki pa so se jih dotaknili tudi na sestanku.

Po sestanku koalicije so se na kolegiju vlade sestali tudi nekateri ministri oz. predsedniki odborov, ki so pregledali dnevni red za prihodnjo sejo vlade. Kot je pojasnil predsednik DeSUS, jih čaka proračunska seja vlade, na kateri bo sicer uvrščenih tudi nekaj drugih zakonov.

Žerjav si želi, da pri sprejemanju zakonov v DZ ne bi prišlo do preveč zapletov Predsednik SLS Radovan Žerjav je glede postopkov in priprave ukrepov po koalicijskem sestanku zagotovil, da je zaenkrat vse pod nadzorom in da zadeve potekajo umirjeno. Želi pa si, da pri sprejemanju zakonov v DZ ne bi prišlo do preveč zapletov.

Erjavec: Za fiskalno pravilo še ni dozorel čas O fiskalnem pravilu koalicijski partnerji tokrat niso razpravljali, sta pa Erjavec in Žerjav še pred sestankom ocenila, da z odločanjem o tem ne gre hiteti. Kot je dejal Erjavec, za fiskalno pravilo še ni dozorel čas, bo pa morda položaj pripeljal do tega, da se "bomo vsi zavedali, da potrebujemo fiskalno pravilo, da bi lažje izplavali iz težav".

Žerjav: Projekti, ki nimajo dvotretjinske podpore, niso prioriteta Če za zapis fiskalnega pravila v ustavo ni dvotretjinske večine, bi bilo tudi po Žerjavovi oceni neumno s tem vztrajati in "pokopati morebitno rešitev". Žerjav verjame, da bo vendarle prišel čas, ko se bo spoznalo, da je fiskalno pravilo potrebno in bi lahko dobrodejno vplivalo tudi na ugled države v tujini. Podobno odgovarja na vprašanje, ali bodo za vmesno obdobje rešitev poskušali poiskati z zakonom. "Projekti, ki nimajo dvotretjinske podpore, niso prioriteta," je dejal. Sedaj se mora koalicija po njegovem mnenju usmeriti v projekte, ki jih lahko izpelje sama.

Tanko: Določene stvari ne smejo obviseti v zraku Vodja poslanske skupine SDS Jože Tako pa meni, da bodo morali določene stvari pač sprejeti. "Če bodo malo prej ali malo kasneje, zagotovo pa ne smejo obviseti v zraku," je poudaril po sestanku koalicije.

Koalicijski partnerji so se otaknili tudi sprejemanja ustavnih sprememb referendumske ureditve in sprememb zakona o referendumu in ljudski iniciativi. Kot so pojasnili, se morajo uskladiti še glede zaostritve pogojev za začetek postopka za referendum.

Ne spreglejte