Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 8. 2014,
12.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sindikat raziskava

Četrtek, 28. 8. 2014, 12.12

8 let

Episcenter: Kaj nam bo socialna kapica, če je niti ne poznamo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izraz, tako nov, da ga ne najdemo v nobenem slovenskem slovarju, hkrati pa izredno priljubljen predvsem med koalicijskimi usklajevanji. Kaj nam pomaga socialna kapica, če ne vemo, kaj to je?

Ena od osrednjih tem v času, ko se je oblikovala koalicija, je bila tudi uvedba t. i. socialne kapice oziroma zgornje meje za osnovo prispevka za socialno varnost. Podporniki so prihajali predvsem iz vrst NSi, nasprotovali pa so ji v stranki SD. Tej so se pridružili tudi sindikati, medtem ko so jo podpirali predvsem delodajalci in nekateri ekonomisti.

Pri Združenju delodajalcev Slovenije so trdili, da bi s socialno kapico poleg razbremenitve delodajalcev zmanjšali odliv strokovnjakov v tujino, podobnega mnenja pa je bil tudi ekonomist Igor Masten, ki je poudaril, da je trenutni sistem nepravičen.

Socialne kapice ne bo, a kaj to sploh je Kot kaže, socialne kapice vendarle ne bomo imeli, kar je med usklajevanji zagotovil tudi predsednik SD Dejan Židan, čeprav se je o njeni uvedbi govorilo že v času vlade Boruta Pahorja.

Kar je zanimivo in po drugi strani tudi skrb vzbujajoče, pa so rezultati Episcentrove ankete, ki kažejo, da ljudje, čeprav se je o tem veliko in večkrat govorilo, še vedno ne vedo, kaj socialna kapica sploh je. Na vprašanje, ali podpirajo uvedbo socialne kapice, jih je namreč kar 62 odstotkov odgovorilo, da socialne kapice ne poznajo.

Uvedbi sicer nasprotuje 21 odstotkov vprašanih, 14 odstotkov pa jo podpira.

Lukić: Tema predstavljena pavšalno Sindikalist Goran Lukić o nepoznavanju socialne kapice pravi, da to dokazuje zgolj eno stvar. "Iz krize nas zagotovo ne bo potegnila uvedba tako imenovane socialne kapice, kvečjemu obratno, sicer bi bil delež zainteresirane javnosti zagotovo večji," je prepričan.

Poudaril je tudi, da so temo t. i. socialne kapice nekateri predstavniki delodajalcev predstavili zelo pavšalno, iz česar izhaja informacijska deformacija o tem pojmu.

"Okoli uvedbe socialne kapice so predstavniki delodajalcev na vsak način poskušali splesti zgodbo o problematiki bega možganov in domnevni davčni preobremenjenosti. Veliko bolj pa so bili tiho, ko se je govorilo o tem, da velik del tehnične inteligence, ki naj bi ji bila namenjena socialna kapica, do nje zaradi nizkih plač v Sloveniji ne bi bil upravičen," je pojasnil.

Na vprašanje, ali je še vedno mogoče, da bi v Sloveniji dobili socialno kapico, Lukić odgovarja, da se razprava o tem vleče že kar nekaj let, po njegovem mnenju pa bi se morali posvečati resničnim razvojnim težavam, predvsem pa rešitvam zanje. "Ne utapljajmo se v debatah o neproduktivnih, predvsem pa o slabih rešitvah. Sindikalni odgovor je torej jasen – uvedbe socialne kapice ne bomo nikoli podprli," je še zatrdil.

Ne spreglejte