Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2008,
16.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2008, 16.00

8 let, 5 mesecev

Enemu izmed osumljencev v primeru Patria podaljšan pripor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V preiskavi v zvezi s poslom nakupa oklepnikov Patria med finskim podjetjem in Slovenijo, je bil enemu izmed osumljencev podkupovanja podaljšan pripor.

Tako je finska policija zapisala na svoji spletni strani. Kot so sporočili, sta bila preostala dva osumljenca izpuščena. Pripor je bil podaljšan osebi, ki ga je finska policija pridržala 13. maja. Dva osumljenca sta bila po zaslišanju na helsinškem sodišču izpuščena, še poroča finska policija. Predkazenski postopek se bo po njihovih navedbah nadaljeval z analizo dokazov, zbranih v hišnih preiskavah, ki so jih opravili prejšnji teden, in s pogovori z vpletenimi osebami.

Predkazenski postopek se bo po njihovih navedbah nadaljeval z analizo dokazov, zbranih v hišnih preiskavah, ki so jih opravili prejšnji teden, in s pogovori z vpletenimi osebami.

Andrey Mladenov nad odločitvijo sodišča izjemno presenečen Predstavnik Patrie v Sloveniji Andrey Mladenov je za STA povedal, da je nad odločitvijo sodišča izjemno presenečen. Imena osumljenca ni izdal, kot je dejal, pa tudi ne ve, česa je osumljen.

Je pa poudaril, da ne pozna natančno postopka priprtja in zadržanja osumljencev na Finskem. Ve pa, da mora policija - če želi, da osumljenec ostane v priporu - v določenem času (verjetno v tednu ali dveh) sodniku posredovati nove informacije oziroma obremenilne dokaze. Mladenov je še dodal, da se bo o teh postopkih natančneje še pozanimal.

Kresalova pozvala Erjavca k odstopu

V kolikor minister za obrambo Karl Erjavec ne bo ponudil odstopa, bom pozvala predsednika vlade Janeza Janšo, da predlaga njegovo zamenjavo, je dejala predsednica LDS Katarina Kresal. Poslanec LDS Anton Anderlič pa je ob tem izrazil pričakovanje, da bodo na ministrstvu za obrambo opravili interno preiskavo o sumu podkupovanja pri poslu z oklepniki.

"Zadnji sumi korupcije so samo pika na i vrsti nepravilnosti"

Po mnenju predsednice LDS se minister za obrambo že ves čas izmika odgovorom na vprašanja poslancev in jim ne dopušča vpogleda v dokumentacijo, čeprav bi ga moral. "Zadnji sumi korupcije v zvezi z nakupom oklepnikov Patria so samo pika na i vrsti nepravilnosti, na katere v stranki opozarjamo," je poudarila Kresalova.

Ob tem je tudi izpostavila, da Erjavec niti kadrovskim težavam Slovenske vojske ne posveča dovolj pozornosti. Namesto tega Erjavec ministrstvo za obrambo uporablja za potrebe predvolilne kampanje, je še dodala.

Kot je povedala predsednica LDS, je bil minister za obrambo namreč pripravljen "sesuti" plačni sistem zato, da bi izsilil višje plače vojakov. Poleg tega pa je 120 tisoč evrov namenil sponzoriranju zveze društev upokojencev, je še pojasnila.

Andrelič: Vlada netransparentno ravna z davkoplačevalskimi sredstvi

Poslanec LSD Anton Anderlič je ob tem poudaril, da so v stranki mnogokrat opozarjali, da bo prišlo do zapletov, nepravilnosti in oškodovanja davkoplačevalskega denarja, "če minister nekaterih priporočil odbora za obrambo ne bo upošteval".

"To se je še posebej pokazalo decembra 2006, ko je preprečil vpogled v dokumentacijo o nabavi oklepnikov," je prepričan poslanec LDS. Kot je pojasnil, so kasneje tudi predsedniku vlade pisali, naj priskrbi podatke, vendar pa se ta po Anderličevih besedah ni odzval.

Ne spreglejte