Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 2. 2022,
20.16

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

85

Natisni članek

Osebno z Valentino Plaskan Sandi Češko

Nedelja, 13. 2. 2022, 20.16

2 leti, 2 meseca

Osebno z Valentino Plaskan

Eden najbogatejših Slovencev: Če je za Golobom res Milan Kučan ... #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

85

Če bi imel odgovor na vprašanje, da za Robertom Golobom kot novim obrazom v slovenski politiki res stoji prvi predsednik republike Milan Kučan, bi bila stranka SD zagotovo zmagovalka na prihajajočih državnozborskih volitvah, se je v oddaji Osebno z Valentino Plaskan pošalil Sandi Češko, drugi najbogatejši Slovenec, nekdanji lastnik Studia Moderna s sedežem na Nizozemskem in vodja strokovnega sveta za gospodarstvo v SD, ki je stranki aktivno pomagal že med volilno kampanjo pred štirimi leti.

Zakaj se je podal v politiko?

"Država je bila zadnjih trideset let ujetnik tistih, ki državno premoženje in lastnino delijo ter pretakajo iz državnega v zasebne žepe, ne pa tistih, ki ga ustvarjajo. Zato sem se javno izpostavil zdaj, ker želim dati spodbudo tudi drugim gospodarstvenikom, da se vključijo v vse stranke, ki obstajajo v Sloveniji, in pripomorejo, da bo do izraza bolj prišla beseda gospodarstva kot pa tistih, ki delijo," je pojasnil Češko.

Dodal je, da v politiko sam dejavno ne namerava vstopiti, za svetovanje stranki SD glede gospodarstva pa se je odločil zaradi povabila Tanje Fajon. Stranki SD je sicer namenil kritiko: poudaril je, da je bila v preteklosti preveč advokat velikega kapitala, tistih, ki so živeli predvsem od razdeljevanja državne lastnine in davkoplačevalskega denarja.

Sani Češko. Robert Golob
Novice Sandi Češko o Golobu: Težko je ocenjevati uspehe direktorja, ki vodi monopol

O Robertu Golobu: Jaz se s svojimi uspehi nisem nikoli širokoustil ...

Na vprašanje voditeljice, kako komentira lik in delo Roberta Goloba, je Češko odgovoril, da ga ne pozna dobro, a da se sam s svojimi poslovnimi uspehi ni nikoli širokoustil, kot je to nekajkrat storil nekdanji prvi mož energetskega podjetja Gen-I. 

Je Robert Golob pravi profil kandidata za vodenje države? "Slovenska politika se ni nikoli naslonila na tiste, ki so najbolj produktivni v gospodarstvu, ampak je naredila zavezništvo s tistimi, ki znajo stvari 'pod mizo' dobro razdeljevati," je komentiral in dodal, da ga sicer ne želi "ukalupiti", ker ga ne pozna dovolj dobro.

Povedal je še, da se zavzema predvsem za tiste posameznike, ki nekaj premaknejo, izvoznike, mala podjetja, družinska podjetja in inovatorje. 

"Davki niso težava. Težava je poraba davkov."

Na vprašanje voditeljice, ali ima kot eden najbogatejših Slovencev posluh za "navadnega" državljana s povprečno plačo 1.300 evrov, je Češko odgovoril, da se je vedno zavzemal za socialno državo in ne za interese kapitala.

Po njegovem mnenju pot do blaginje za vse ni zniževanje davkov, temveč več transparentnosti. "Davki niso težava. Težava je poraba davkov. Tu capljamo za tistimi, po katerih smo se med osamosvajanjem zgledovali. Za Švico, za severom Evrope. Če bi se res zgledovali po njih, bi bila Slovenija srečnejša in brez socialnih stisk."

Češko je ob vprašanju, ali si predstavlja povolilno sodelovanje z Levico, pojasnil, da razume politično premikanje od velike liberalnosti nazaj proti socializmu, ki se dogajajo v precej državah sveta, a da se ne strinja z idejami Levice o podržavljanju podjetij in o večji vlogi države. 

Zakaj je podjetja selil v davčno ugodnejša okolja?

"V Švici in na Nizozemskem je dobiček pravzaprav obdavčen bolj kot pri nas. Vendar pa imajo veliko bolj ugodno, transparentno in stabilno pravno okolje za holdinške strukture, kot jih imam jaz." Dodal je še, da so bili vsi njegovi osebni prihodki prijavljeni v Sloveniji in da je v domovini zanje tudi plačeval davke.

Preberite tudi:

Sandi Češko
Novice Sandi Češko molči o dogajanju na Nizozemskem

 

 

 

 

Ne spreglejte