Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2012,
15.45

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

javne finance

Četrtek, 2. 2. 2012, 15.45

4 leta, 10 mesecev

DZ ustavil postopek sprejemanja dveh javnofinančnih zakonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
DZ je kot neprimerna za nadaljnjo obravnavo ocenil predloga dveh zakonov s področja javnih financ, ki ju je za obravnavo po nujnem postopku pripravila vlada Boruta Pahorja.

Večina je menila, naj nova vlada to področje uredi po svoje. Zakonodajni postopek je tako končan.

Z zakonom o razvojnem načrtovanju naj bi povezali razvojne politike DZ je imel na dnevnem redu današnje nujne seje predloga zakona o razvojnem načrtovanju ter novele zakona o javnih financah. Z zakonom o razvojnem načrtovanju naj bi povezali posamezne razvojne politike oz. razvojne dokumente, v novelo zakona o javnih financah pa zapisali ukrepe za zagotavljanje vzdržnosti javnih financ, med njimi omejitev zadolževanja ter prevzemanja državnih jamstev.

O obeh se je vlada, ki opravlja tekoče posle, odločila po sestanku z vodji vseh parlamentarnih strank. S podporo bi lahko dali nedvoumen signal, kako se bomo lotili problema javnofinančne konsolidacije in v kako intenzivnih korakih bomo zagotovili vzdržnost javnih financ, je opozorila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar.

"S sprejemom tega zakona se ne bi stanje v javnih financah popolnoma nič izboljšalo" Tudi Matevž Frangež (SD) je dejal, da bi Slovenija z novelo zakona o javnih financah pravočasno oblikovala pravila za ustrezno fiskalno disciplino. "Ker predlagane rešitve ne bodo pravočasno sprejete, se utegnemo soočiti s posledicami, morda tudi s padanjem bonitetnih ocen," je opozoril. S sprejemom tega zakona se ne bi stanje v javnih financah popolnoma nič izboljšalo, pa je dejal Bojan Starman (DLGV).

Določitev zgornje meje javnega dolga in javnih poroštev se bo v skladu z dogovorom vseh parlamentarnih strank uredila z ustavo, je spomnil Mihael Prevc (SLS). A v njegovi stranki razmišljajo še dlje in se bodo zavzeli za iskanje rešitev, ki bodo v času visoke gospodarske aktivnosti zahtevale oblikovanje rezerv oz. zmanjševanje obsega zadolžitve.

"Nova koalicija ne beži od odgovornosti" Postopek za spremembo ustave lahko traja leto ali celo več, je napovedal Janko Veber (SD). "Izgubili bomo izjemno dragocen čas ter poslabšali položaj gospodarstva in države," je opozoril.

"Nova koalicija ne beži od odgovornosti," pa je dejal Andrej Šircelj (SDS) in napovedal, da bo "stabilnost javnih financ v državi temeljila na uravnoteženem proračunu oz. proračunih javnih blagajn in seveda na omejevanju, strogem omejevanju zadolževanja".

Han obžaluje pomanjkanje zadostne podpore Zakon o razvojnem načrtovanju je vlada pripravila zaradi velikega števila različnih razvojnih dokumentov. Z zakonom bi jih povezali in določili hierarhijo, s tem pa omogočili učinkovito uporabo finančnih sredstev in imeli tudi dobro podlago za pripravo rebalansa proračuna za leto 2012, je Matjaž Han (SD) obžaloval pomanjkanje zadostne podpore.

Po drugi strani se zdi Ivanu Vogrinu (DLGV) bolj smiselno, da načrtovanje in pripravo proračuna določi vlada, ki bo prevzela mandat, ne pa vlada v odhajanju. Soglašal je Ivan Hršak (DeSUS), ki je dodal, da mora nova vlada dobiti priložnost, da po svoje zastavi strategijo razvojnega načrtovanja.

Ne spreglejte