SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DZ sprejel zakon o kulturni dediščini

2

termometer

Poslanci so s 54 glasovi za in 22 proti v drugem branju podprli neusklajen predlog zakona o varstvu kulturne dediščine. Dopolnil opozicije poslanci niso podprli. Sprejeli so še pet drugih zakonov.

Na sredini seji je poslanska skupina SD še enkrat predlagala, da bi zakon namesto pojma živa dediščina uporabil termin nematerialna dediščina. Kot je dopolnilo utemeljil poslanec Samo Bevk, se izraz živa dediščina nikjer ne uporablja. "Konec koncev tudi zakon o ratifikaciji konvencije o varovanju nesnovne dediščine govori o nesnovni kulturni dediščini ali nematerialni kulturni dediščini," je dejal. Poimenovanje dediščine ni ključno, ključna je definicija, bistveno pa je tudi, kaj bomo s tovrstno dediščino storili v bodoče, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Jelka Pirkovič. Po njenih besedah je treba dati glavni poudarek tisti dediščini, ki je še živa ali ki je živa v naši zavesti, tako da je s tega stališča termin "živa" dodatno utemeljen.

Poslanke in poslanci so pred glasovanjem o pokrajinskih zakonih podprli vrsto zakonskih predlogov, ki so jih obravnavali v prejšnjih dneh. Skoraj soglasno so poslanci glasovali za predloge zakonov, o katerih so razpravljali v sredo.

Sprejet zakon o preprečevanju nasilja v družini Poslanci so v drugi obravnavi podprli predlog zakona o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb, hkrati pa sprejeli dopolnilo k 17. členu zakona. Poslanci pa so dokončno sprejeli zakon o deviznem poslovanju, noveli zakonov o javnem naročanju ter o javnem naročanju na vodnem, energetskem, transportnem področju in področju poštnih storitev ter zakon o preprečevanju nasilja v družini.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin