Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
17. 11. 2016,
22.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

8

Natisni članek

kriminal korupcija tožilstvo zdravje

Četrtek, 17. 11. 2016, 22.27

6 let, 6 mesecev

Brat tožilca Harija Furlana šempetrski bolnišnici dobavlja (pre)drage kolke

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

8

Harij Furlan, Specializirano tožilstvo | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ogromne razlike pri cenah zdravil in medicinskih pripomočkov med bolnišnicami. Tudi nekajkrat višje cene izdelkov istih proizvajalcev v naših bolnišnicah v primerjavi s tujino. Ministrici Milojki Kolar Celarc naj bi, ker je - kot pravi sama -  posegla v zdravniško-dobaviteljsko omrežje, grozili. To je slovenski zdravstveni sistem.

Novinarji oddaje Tarča na RTV Slovenija so v okviru projekta Ekstravisor raziskali visoke cene in koruptivna razmerja slovenskih bolnišnic z dobavitelji.

Glavni poudarki:

Urgentni center Šempeter | Foto: STA , Foto: STA , 1. Šempetrski bolnišnici umetne kolke dobavlja ajdovsko podjetje Primsell v lasti Aleša Furlana, piše RTV Slovenija. Med letoma 2003 in 2015 je bolnišnica od njih kupila za dobra dva milijona evrov izdelkov, od začetka lanskega leta za 350 tisoč evrov.

Za kolk s kovinsko glavo proizvajalca Lima plačajo 1.818 evrov, kar je 71 odstotkov več kot v Splošni bolnišnici Jesenice (1.061 evrov). Razlike so tudi pri kolkih s keramično glavo: za te v Novi Gorici plačujejo 2.039 evrov, na Jesenicah 1.238 evrov.

Šefinja bolnišnice Nataša Fikfak pravi, da za razliko v ceni med bolnišnicama ni vedela. "Ko sem prišla na mesto direktorice, je postopke naročanja vodila skupina za javna naročila in nisem imela razloga, da jim ne bi zaupala," je dejala v oddaji Tarča in zatrdila, da od letos umetnih kolkov ne kupujejo več prek Primsella - nakar so na RTV Slovenija pokazali račun, datiran na konec letošnjega februarja.

Ali bratovi posli vplivajo na prioritete tožilca Harija Furlana?

Brat Aleša Furlana je vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan. In prav to tožilstvo vodi preiskave korupcije v zdravstvu, a je Furlan zanikal, da bi jih to zaviralo. Za RTV Slovenija je zatrdil, da "vse kazenske ovadbe s področja korupcije v zdravstvu obravnavajo prioritetno".

Vložene so bile že tri zahteve za preiskavo, zoper 35 fizičnih in 4 pravne osebe, med drugim tudi zoper dobavitelje medicinske opreme. V vseh zadevah je bilo v preiskavi pred sodiščem zaslišanih že večje število osumljencev. Ostale zadeve so še v predkazenskem postopku.

Harij Furlan za RTV Slovenija 

2. Ista bolnišnica, torej Splošna bolnišnica Nova Gorica, je lani kupila za 920 tisoč evrov zdravil in medicinskih pripomočkov od podjetja Gopharm. Pri tem TV Slovenija opozarja, da je direktorica Gopharma Tadeja Štefančič, lekarno bolnišnice pa je do lanskega januarja vodila njena mama Marjetka Štefančič, zdaj pa njena sestra Jana Štefančič. Navezo je v preteklosti že preiskovalo tožilstvo, a preiskava ni potrdila suma kaznivih dejanj.

Fikfakova je na vprašanje, ali je Štefančičeva res nepogrešljiva, v oddaji Tarča dejala da je v tistem trenutku res bila, zdaj pa da bo šlo tudi brez nje. 


Preberite še: 

Kako korupciji zobe kažejo Hrvati in kje se je ustavilo pri nas

Korupcije v zdravstvu osumljeni tudi policisti

Zdravstvo odlično, pacienti slabo


3. Medtem ko je ljubljanski UKC cene žilnih opornic leta 2014 znižal na 264 evrov, mariborska in celjska bolnišnica za opornice slabše kakovosti plačujeta prek 900 evrov. 

Šef celjske bolnišnice Marjan Ferjanc je v oddaji Tarča sprva dejal, da so cene med bolnišnicami primerljive, nato pa priznal, da cen posameznih bolnišnic ne pozna. 

Janez Lavre, NSi, UKC Maribor | Foto: STA , Foto: STA , Šef javnega naročanja v mariborski bolnišnici Peter Weissensteiner cen ni želel komentirati. Novi prvi mož UKC Maribor Janez Lavre (na sliki levo) pa je dejal: "Žal je tako, da ima tu stroka odločilno vlogo. Če bi imeli standarde, ki bi jih potrdil razširjen strokovni kolegij, do teh težav ne bi prišlo." Napovedal je revizijo pogodbe.

Še eno področje so kolčne proteze, kjer RTV Slovenija cene primerja s tujino: za kolčno protezo iz keramike višjega standarda proizvajalca Zimmer mariborska bolnišnica odšteje 2.030 evrov, kar je za 630 evrov več kot finska bolnišnica Coxa v Tampereju. UKC Maribor proteze kupuje od sežanskega podjetja Mark Medical.

4. Tudi primerjava cen zdravil v bolnišnicah kaže na negospodarnost. RTV Slovenija navaja primer: za isto zdravilo so na Kliniki Golnik plačali za 570 odstotkov več kot v Splošni bolnišnici Nova Gorica. 

Na Švedskem vse bolnišnice zdravila kupujejo na skupnem razpisu, s tem pa dosegajo tudi za 300 odstotkov nižje cene kot slovenske bolnišnice, je pokazala raziskava televizije.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je presenečena nad razlikami v cenah zdravil in medicinskih pripomočkov. "Tako velikih razlik nisem pričakovala," je dejala v oddaji Tarča na RTV Slovenija. | Foto: STA , Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je presenečena nad razlikami v cenah zdravil in medicinskih pripomočkov. "Tako velikih razlik nisem pričakovala," je dejala v oddaji Tarča na RTV Slovenija. Foto: STA , 5. Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc je v oddaji na RTV Slovenija dejala, da jo ugotovitve presenečajo, da ni pričakovala tolikšnih razlik v cenah. Med drugim je povedala, da naj bi se sama - ker je "posegla v omrežja" - soočila z grožnjami, ki jih je prijavila policiji.

Na vprašanje, kako je policija ukrepala, se je nasmehnila in dejala, da s tem ni seznanjena. Podrobnosti preverjamo pri policiji.

Ne spreglejte