Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
17. 10. 2012,
16.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 17. 10. 2012, 16.40

8 let

Dušan Krajnik in zlata pipica obrtne zbornice

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dušan Krajnik je svojo kariero začel na šišenski občini, jo nadaljeval kot lokalni politik, njen vrhunec, ki je nekoliko dvomljiv, pa doživlja v teh dneh, ko za nič dela dobiva veliko plače.

Dušan Krajnik, zdaj že razvpiti nekdanji generalni sekretar zbornice, ki združuje obrtnike in podjetnike, je pravzaprav le nadaljevanje zgodbe o dinastiji perverznih finančnih nagrajevanj tistih, ki naj bi skrbeli za ceh v času globalne krize ene od najbolj ranljivih skupin, obrtnikov in podjetnikov. Njegov predhodnik Viljem Pšeničny, Krajnik ga je na mestu sekretarja zamenjal januarja lani, je namreč pri tem, ko je ob odhodu z OZS pospravil svoj kovček, prejel še blagodejno apanažo v višini 300 tisoč evrov bruto.

Sodeč po tem, kar so ob odhodu Pšeničnyja z zbornice slikovito zapisali pri enem od časnikov, bi bil ta za prejeti denar lahko sit do konca življenja, pa še koga bi lahko pošteno napital. Z odpravnino bi si na pariški trgovalni borzi lahko privoščil kar 1.200 ton pšenice. A vrnimo se k junaku naše zgodbe Krajniku.

Krajnik in pšenica ne gresta skupaj, Krajnik in denar pa vsekakor Kako gresta skupaj Krajnik in pšenica, sicer ni znano, je pa zdaj jasno, da je takrat novi generalni sekretar svojemu predhodniku sledil ne le na funkciji, ampak tudi v finančnem blagostanju. Na OZS so povedali, da je bila Krajnikova osnovna bruto plača 7.500 evrov, a na plan je kmalu pricurljal podatek, da se račun generalnega sekretarja niti en mesec ni odebelil le za omenjeni znesek, so pred dnevi pisale Finance.

Krajnikovi mesečni prejemki so se v zadnjih dveh letih gibali med 9.700 in slabimi 12 tisoč evri, kažejo plačilne liste. Poleg tega je Krajnik lani prejel še 2.600 evrov bruto za poslovno uspešnost in regres, precej višji od tistega, ki ga prejme povprečni slovenski delavec, vključno z obrtniki. Tistimi torej, ki Krajnika in preostale na vrhu zbornice skoraj v celoti financirajo s članskimi prispevki.

Preden se je zgodil spomladanski referendum o tem, ali naj bo članstvo v zbornici še naprej obvezno, je Krajnik dobil še en zajeten finančni odmerek, 19 tisoč evrov bruto, ki naj bi si jih zaslužil z uspešnim delom in s pozitivno realizacijo finančnega programa v letu 2011. Lepi denarci, a če kdaj, potem Krajnik zares udobno prede ravno v teh dneh. Potem ko je v začetku septembra sam odstopil kot generalni sekretar, mu bo delovno razmerje prenehalo šele ob koncu leta, za ta čas pa mu bo v žep še pritekala plača, nekakšno povprečje zneskov, ki jih je na svoji funkciji prejemal zadnje mesece. Minus nadomestilo za malico in prevoz, da ne bo pomote. A vseeno ni slabo.

Da bo njegov padec mehkejši, so Krajniku na OZS izplačali še slabih 80 tisoč evrov odpravnine. Kako gresta skupaj odpravnina in prostovoljni odhod, na zbornici ne želijo razpredati. Pogodba, pravijo, je zaupne narave in je zato ni mogoče razgaljati v javnosti.

Gnev in ogorčenje na OZS ne bosta dovolj, stvarem bo treba priti do dna Med člani OZS, zbornica jih za članstvo olupi tudi do petdeset evrov na mesec, vladata gnev in ogorčenje. A bolj ko se bližamo vrhovom OZS, manj ljudje vedo. Tako vsaj pravijo. Predsednica nadzornega odbora OZS Pavlina Svetič naj bi bila nad razkritji skrajno presenečena. Povedala je, da je s podatki o prejemkih Krajnika seznanila šele dan pred objavo v medijih. Andrej Klobasa, soustanovitelj OZS-ja pred štirimi desetletji, danes pa podpredsednik njegove skupščine, je skoraj v solzah dejal, da je že pred letom dni opozarjal nadzorni odbor, da je nekaj hudo narobe, če plačilnih list funkcionarjev ni mogoče videti. "Zdaj je jasno, zakaj nadzorni odbor ni mogel videti plačilnih list," pravi Klobasa, ki dodaja, da niso izključene niti kazenske ovadbe.

Vprašanja, kako je nad izplačili funkcionarjem zbornice bedel nadzorni odbor, kaj je o njih vedel upravni odbor, kdo je podpisal Krajnikovo bajno pogodbo in kaj na pogodbo porečejo pravniki OZS-ja, ostajajo odprta. Da bi nanje dobili vsaj kakšen odgovor, smo jih danes naslovili na obrtno zbornico.

Krajnik gre v politiko V Škofji Loki živeči Krajnik je začel kariero v osemdesetih. V letih pred osamosvojitvijo naj bi bil finančnik pri tedanji Občini Šiška. Podatkov, da bi bil Krajnik v politiki aktiven v prvih poosamosvojitvenih letih, nismo našli, vsaj za državno raven ne.

V domači Škofji Loki je Krajnik leta 2006 s podporo občanov kandidiral za župana, takrat še kot pomočnik generalnega sekretarja OZS, in se uvrstil v drugi krog, kjer ga je premagal Igor Draksler. Če že ni postal župan, mu je bilo lahko v uteho vsaj to, da je bil kot predstavnik Liste za napredek in tradicijo (NIT) izvoljen v občinski svet. Krajnikovi NIT, kjer pravijo, da se zavzemajo za razvoj infrastrukture, reševanje socialnih vprašanj in razvoj obrti in kmetijstva, gre ta hip v domačem okolju nekoliko slabše, v zdajšnjem sklicu škofjeloškega občinskega sveta namreč lista nima nobenega predstavnika. Leta 2005 je Krajnika vlada Janeza Janše imenovala za vodjo ožje pogajalske skupine za socialni sporazum za obdobje od leta 2006 do 2009. Aprila letos je Krajnik skupaj z Andrejem Šircljem in predsednikom upravnega odbora OZS Štefanom Grosarjem gostoval na javni razpravi delavske zveze SDS, kjer se je med drugim razgovoril o tem, kako je v zadnjih letih 17 tisoč obrtnikov končalo na zavodu ter katere rešitve pripravlja vlada za izboljšanje stanja, v katerem so se zaradi slabih razmer v gospodarstvu znašli številni obrtniki in zaposleni pri njih. Vprašanje je, koliko iskrene empatije je Krajnik v resnici premogel do ljudi, obrtnikov, financerjev svojih mesečnih mezd, ki so bile, kot kažejo podatki, več kot le dostojne.

Zanimiv je tudi podatek, da je Krajnik diplomiral leta 2002. Alma mater, ki mu je podelila diplomski naziv, je novomeška Visoka šola za upravljanje in poslovanje. Naslov Krajnikove diplome je Nastopi in predstavitve. Kdo ve, mogoče sta Krajniku ravno dober nastop in predstavitev omogočila, da se je tako udobno namestil ob pipici obrtniške zbornice.

OZS za zdaj brez odgovorov Z zbornice so nam sporočili, da bomo odgovore na vprašanja, ki smo jih danes naslovili na njih, prejeli v najkrajšem času. Tako torej uradna OZS.

Na telefon nam ni uspelo priklicati ne predsednika OZS Štefana Pavlinjeka ne podpredsednika Štefana Grosarja. Podpredsednik skupščine zbornice Andrej Klobasa je bil ob našem klicu ravno na kolegiju, telefonska linija je hitro onemela.

Zanimivo bo videti, kaj bo največje cehovsko združenje, to bi lahko zaradi ukinitve obveznega članstva kmalu ostalo brez številnih članov, ki ga financirajo, v prihodnjih dneh storilo za to, da razjasni vprašanja, ki sprožajo vsaj dvom o pravilnosti Krajnikove pogodbe, in ohrani svoj ugled. Verjetno ni pretirano zapisati, da so na OZS ljudje, ki so dobro vedeli, kakšnih ugodnosti je bil deležen Krajnik. Predsednik, podpredsednik, kdo tretji? Kdo je Krajniku podpisal pogodbo? Bo kdo vprašal nadzorni odbor, zakaj ni opravljal svoje funkcije?

Danes naj bi se sestal upravni odbor, so nam sporočili z zbornice. Odgovore na vprašanja, ki smo jih naslovili na zbornico, še čakamo. Ne le molk, včasih je tudi zapozneli odziv lahko zelo zgovorna stvar.

Ne spreglejte