Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 3. 2008,
16.44

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 4. 3. 2008, 16.44

8 let, 2 meseca

DS sprejel veto na zakon o zaključku denacionalizacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Državni svet je sprejel odložilni veto na zakon o zaključku postopkov vračanja podržavljenega premoženja. Poslanci SDS menijo, da gre za veliko napako.

V imenu skupine svetnikov, ki so veto predlagali, je Jože Mihelčič poudaril, da podpirajo prizadevanja vlade, da se podržavljeno premoženje vrne čim prej, vendar pa menijo, da posamezni zakonski členi dajejo možnost širitve kroga upravičencev in bodo povzročili nove javnofinančne stroške. Kaj bo z najemniki v denacionaliziranih stanovanjih? Zakon daje možnost ponovnih zahtevkov za zadeve, ki so že pravnomočno končane ter pušča odprto vprašanje najemnikov v denacionaliziranih stanovanjih, je opozoril. Ocenil je še, da zakon stremi k podobnemu načinu vračanja premoženja, kot je bil ob njegovem odvzemu - nekemu revolucionarnemu načinu s postavljanjem rokov sodiščem.

Šturm: Toliko netočnosti in nesmislov še nisem slišal

Minister za pravosodje Lovro Šturm je vse očitke zavrnil. Toliko netočnosti in nesmislov kot ob tem zakonu v zadnjih desetih letih še ni slišal, je dejal. Da bi zakon določal obveznost državnim uradnikom, naj v določenih rokih končajo postopke, je po njegovih besedah izmišljotina. Roki, dani sodiščem, pa so inštrukcijski in takšnih inštrukcijskih rokov je v drugih zakonih nekaj deset. Kar zadeva razmerje med najemniki in lastniki denacionaliziranih stanovanj, pa to vprašanje sodi v področni, stanovanjski zakon.

"Krog upravičencev se ne bo širil" Zakon v nobenem pogledu ne širi kroga upravičencev, saj vsi ti upravičenci obstajajo že sedaj, samo nekaterim pravice mirujejo oziroma so bile odložene do sklenitve sporazumov z drugimi državami nekdanje skupne države. Pri tem je določen pogoj materialne vzajemnosti. Minister je tudi zavrnil trditev, ki se je pojavila v medijih, da zakon omogoča vračanje premoženja tujcem zunaj nekdanje skupne države.

Je Šturm v konfliktu interesov?

Andrej Rus je dejal, da zakon predstavlja "vrhunec Šturmovega poslanstva v tem mandatu". Vsa pozornost se je dajala odpravi sodnih zaostankov, denacionalizacija se je postavila kot prva prioriteta, medtem ko so najbolj nujne reforme zastale. Hkrati je Rus menil, da je Šturm kot član suverenega vojaškega reda Malte v neke vrste konfliktu interesov.

"Ni nobena skrivnost, da je eden močnih upravičencev Rimskokatoliška cerkev, katere promocijo in podporo je dolžan delati kot vitez malteškega reda," je še dejal.

"Glede svojega delovanja ne sprejemam nobenih navodil" Kot je odgovoril Šturm, v življenju še ni doživel takšnega nastopa; namesto razprave o vsebinskih vprašanjih je Rus po njegovih besedah vzbujal dvom v njegovo osebno integriteto. Poudaril je, da ne sprejema in ni sprejemal nobenih navodil glede svojega delovanja v vladi, še zlasti pa ne glede denacionalizacije.

Grims: Nova velika napaka DS

Poslanec SDS Branko Grims je dejal, da so v njegovi poslanski skupini prepričani, je državni svet znova naredil veliko napako. Ob tem je poudaril, da je denacionalizacija "del zgodbe, ki se vleče že več kot 60 let". Po Grimsovih besedah se je vse začelo z dogajanjem po drugi svetovni vojni, "ko je bil izveden državno organiziran rop".

Potrč: Želimo čim manj škode Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč meni, da je veto priložnost za nov razmislek o potrebnosti zakona. Po njegovih besedah se v SD že leta zavzemajo, da bi se ob zakonu o denacionalizaciji sprejete odločitve izvajale "kolikor toliko razumno in na način, ki bi čim manj škodoval slovenski državi in davkoplačevalcem".

Horvat: Presenečeni in zaskrbljeni smo

Kot je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, so v njegovi poslanski skupini nad odločitvijo državnega sveta presenečeni. "Odločitev državnega sveta obžalujemo, ker nas skrbi, da Slovenija v 17 letih ni zmogla rešiti problema denacionalizacije," je poudaril. Tudi za vodjo poslanske skupine SLS Jakoba Presečnika je sprejetje veta presenečenje.

Školč: Opozarjali smo, a nas niso upoštevali Vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč je dejal, da "so v parlamentarni proceduri opozarjali na veliko nedomišljenih rešitev, ki bi lahko povzročile nove zaplete in krivice pri denacionalizaciji". Po njegovih besedah večina opozicijskih pripomb glede zakona zaradi koalicije ni bila sprejetih.

Gantar: Veto je razumljiv

Pavel Gantar iz poslanske skupine Zares je dejal, da je odločitev DS razumljiva. "V Zares smo že opozarjali na številne nesmiselne in nelogične določbe tega zakona," je povedal Gantar.

"Vprašljivo je, kakšni razlogi so ga pri tej odločitvi vodili. V tem primeru pa mislim, da je bila odločitev pravilna," je povedal predsednik SNS Zmago Jelinčič.

Znidaršič: Zakon je slab

Vodja najmanjše koalicijske poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič je povedal, da je njihova poslanska skupina nasprotovala sprejemu zakona, ki je po njihovem mnenju "slab in krivičen".

Nepovezana poslanka Barbara Žgajner Tavš pa je pričakovala takšno odločitev državnega sveta, saj je bil zakon po njenem mnenju vsiljen.

Ne spreglejte