Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2014,
10.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2014, 10.57

8 let

Državna priznanja tudi znanstveniku Jerali, pilotu Lenarčiču in zdravnici Senčarjevi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik Borut Pahor bo v ponedeljek podelil pet državnih priznanj, med njimi medalje za zasluge, pogum, boj proti raku in častno dejanje.

Jerala je znanstvenik svetovnega slovesa

Kot so zapisali v uradu predsednika republike, bo Roman Jerala medaljo za zasluge dobil zaradi uveljavljanja slovenske znanosti in visokega šolstva v mednarodnem prostoru. Jerala je znanstvenik svetovnega slovesa, izjemno uspešen pri sintezni biologiji in raziskovanju naravne imunosti. Hkrati pa je odličen mentor študentom in mladim raziskovalcem, so navedli v obrazložitvi.

Lenarčič šestkrat prečkal ekvator, preletel je skoraj 60 držav

Za pogum, povezovanje znanja in tehnoloških dosežkov v skrbi za varovanje Zemlje bo Pahor odlikoval Lenarčiča, ki se je z izrednimi letalskimi dosežki uvrstil med slovenske narodne junake.

"Opisi njegovega poleta izzvenijo v samih presežkih: ekvator je prečkal šestkrat, preletel je 80.000 kilometrov, skoraj 60 držav in več kot 120 narodnih parkov," piše v obrazložitvi.

Zdravnici odlikovani za boj proti raku

Zdravnica Mojca Senčar bo odlikovana za predano, strokovno in človekoljubno delo v boju proti raku. Raku je napovedala odločen boj ne le kot zdravnica, ampak tudi kot bolnica in po upokojitvi še kot predsednica društva za boj proti raku dojk Europa Donna.

Za predano strokovno in človekoljubno delo v boju proti raku bo predsednik odlikoval tudi zdravnico Marijo Vegelj Pirc, ustanoviteljico in predsednico Društva onkoloških bolnikov Slovenije. V obrazložitvi piše, da je Vegelj Pirčeva s svojim delom pomembno uveljavlja ugled humanitarnega dela ter veljavo prostovoljstva in solidarnosti med ljudmi.

Medaljo za častno dejanje bo za svojo neomajno humanistično držo prejel vodja izkopavanja posmrtnih ostankov v Hudi jami Mehmedalija Alić. Slovenski državljan bosanskega rodu je v našo vest in samozavedanje zavrtal temeljna vprašanja: kako se je lahko zgodil Barbarin rov, kako Srebrenica? Kako je to sploh mogoče? S to svojo držo, ki jo ohranja kljub tragičnim izkušnjam in spoznanjem, je postal simbol človečnosti in eden od junakov tega dela Evrope, so zapisali v predsednikovem uradu.

Ne spreglejte