SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Društvo novinarjev obsoja objavo posnetkov s Pahorjevega neformalnega brifinga

1

termometer

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije (DNS) je obsodil objavo posnetkov z neformalnega pogovora novinarjev s predsednikom vlade Borutom Pahorjem.

Kot pravijo, je kršenje dogovora, da sogovornika v neformalnem pogovoru ne bodo snemali ali povzemali, zelo slabo za ugled novinarstva, posledično pa lahko vodi v njegovo zlorabo v politične namene.

Novinar snemal kljub eksplicitni prošnji Pahorja Na spletnih straneh You Tube se je namreč pojavilo pet posnetkov neformalnega pogovora premiera Boruta Pahorja z novinarji, ki je bil 28. maja v Mariboru, poroča portal Požareport.

Po navedbah portala je že pred nekaj dnevi zaokrožil stenogram tega pogovora, zdaj so se pojavili še avdio posnetki. Portal ugotavlja, da je Pahorja na skrivaj posnel eden izmed "povabljenih" novinarjev, čeprav je Pahor takoj na začetku brifinga novinarje eksplicitno prosil, naj ga ne citirajo.

V kabinetu predsednika brez komentarja V kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da zadeve ne komentirajo. "To je bil 'off the record' brifing in k temu nimamo kaj dodati," so pojasnili.

Prisluhnite enemu izmed posnetkov:

V DNS opozarjajo, da je po Kodeksu novinarjev Slovenije razen v izjemnih primerih zvočno snemanje oseb brez njihove privolitve prepovedano. Tako imenovani medijski briefing, kjer se sogovornik z uredniki in novinarji predhodno dogovori, da ti ne bodo snemali, povzemali ali citirali njegovih izjav, je pogost in legitimen način podajanja informacij, tudi v drugih državah, je v današnji izjavi zapisal upravni odbor društva.

"Zelo slabo za ugled novinarstva" V konkretnem primeru je po mnenju DNS najmanj eden od novinarjev prekršil predhodni dogovor. "To je po naši oceni zelo slabo za ugled novinarstva, posledično pa lahko vodi v njegovo zlorabo v politične namene. Obenem dodajamo, da se morajo javne osebnosti in nosilci politične moči v pogovoru z novinarji zavedati svojega položaja, tako kot se morajo svoje odgovornosti zavedati tudi novinarji," so zapisali.

Ravnanje novinarja, ki je kršil predhodni dogovor, da gre za neformalni brifing, v DNS "najostreje" obsojajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin