Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2015,
10.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2015, 10.24

7 let, 12 mesecev

Drobna toča po Sloveniji. Kaj nas čaka za velikonočne praznike? (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Marsikdo bi pomislil, da gre za prvo aprilsko šalo, a se vreme tokrat ni pošalilo. Na Dolenjskem, natančneje v Šentjanžu, je danes padala drobna toča, nekaj ur kasneje pa tudi v Ljubljani.

Gostilna Repovž je na svoji strani na Facebooku objavila fotografije današnjega vremenskega presenečenja na Dolenjskem. Zraven ni manjkal pripis, da ne gre za prvoaprilsko šalo.

Babja jeza Informacijo smo preverili tudi pri dežurnem meteorologu na agenciji za okolje, ki nam je potrdil, da je na tistem območju res bila močnejša ploha, ki je lahko vsebovala tudi kakšna ledena zrna, večje toče pa ni bilo. " V tej plohi, ki je šla od Trbovelj proti Krki, je lahko bila bolj kakšna sodra" je povedal meteorolog Benedikt Strajnar.

Le nekaj ur za tem, nekaj pred 12. uro, je ploha s sodro prišla tudi do Ljubljane, padala pa je tudi drugod po Sloveniji. Da je aprila vreme res muhasto je nato dokazalo sonce, ki je začelo sijati kmalu po ledeni plohi.

Takšni obliki drobne toče v tem obdobju pravijo tudi babja jeza ali babje pšeno.

Močan veter povzroča težave v severni Sloveniji Na območju severne Slovenije pa težave povzroča močan veter. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je drevo padlo na cesto Slovenj Gradec‒Velenje v naselju Završe, prav to se je zgodilo tudi na cesti Podvelka‒Ribnica na Pohorju, ki je po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste zaprta. Gasilci so zaradi podrtega drevesa posredovali še na Samostanski ulici v Radljah ob Dravi, delavci Elektra Maribor pa na Janževskem Vrhu, kjer se je drevo podrlo na električno napeljavo. Gasilci in delavec Elektra Celje posredujejo tudi na cesti Ravne na Koroškem‒Navrški vrh.

Zaradi močnega veta je v Vojniku odtrgalo dva reklamna panoja, poškodovala sta osebni vozili. Poškodovanih oseb ni bilo. Po navedbah uprave je veter popoldne podrl tudi drevo v Rušah, izpad električne energije pa se je zgodil na območju občine Puconci.

Hitrost vetra ponekod presega 70 kilometrov na uro. Agencija RS za okolje je sicer za danes izdala opozorilo, da bo na območju severne in severovzhodne Slovenije pihal močan veter, ki pa bo zvečer oslabel in ponoči večinoma ponehal. V četrtek sredi dneva meteorologi prav tako pričakujejo vetroven dan, saj bo pihal jugozahodnik, ta se bo v noči na petek obrnil v severozahodnik. Hitrost vetra predvidoma ne bo presegala opozorilnih vrednosti.

V petek suho Danes bo sicer delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v južni in vzhodni Sloveniji bodo sprva še posamezne plohe. Temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17 stopinj Celzija, navajajo na spletni strani agencije za okolje.

V četrtek bo sprva precej jasno, čez dan bo več zmerne oblačnosti. Zapihal bo zahodni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od –3 do 4, najvišje dnevne od 9 do 16 stopinj Celzija.

V noči na petek bodo prehodno manjše padavine, nato pa bo v petek večinoma suho s spremenljivo do pretežno oblačnostjo.

Praznični konec tedna aprilski Praznični konec tedna bolj klavrn. Trenutno je po besedah meteorologa videti, da kakšnih večjih padavin v soboto in nedeljo ne bo, bo pa oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami.

Pregovor zelen božič, bela velika noč se tokrat kot kaže ne bo uresničil, saj bo, kot je dejal Strajnar, lahko kakšna snežinka le v višjih legah, po nižinah pa ne.

Potem pa spet sledi nekoliko bolj suho in tudi sončno obdobje, a bo vreme kljub temu ostalo aprilsko.

Ne spreglejte