Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2008,
8.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 26. 2. 2008, 8.08

8 let

Drnovška pospremili na zadnjo pot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na pokopališču v Zagorju ob Savi so danes ob 15.30 pokopali bivšega predsednika države in nekdanjega premiera Janeza Drnovška.

Pogrebu je poleg ožjih družinskih članov in pokojnikovih prijateljev prisostvovalo še okrog 1000 ljudi.

Žalni sprevod z žaro z Drnovškovimi posmrtnimi ostanki je mrliško vežico na zagorskem pokopališču zapustil ob 15. uri in se napotil proti družinskemu grobu. Na čelu žalnega sprevoda so bili pokojnikov sin Jaša Drnovšek, hči Nana Forte in sestra Helena Drnovšek Zorko. Sprevodu je proti grobu spontano sledila množica, ki se je zbrala pred mrliško vežico.

Sestra izpostavila pomembnost duhovnosti in dobrote Pred grobom je v spomin na svojega brata nekaj besed spregovorila Drnovškova sestra Helena.

Ta je v svojem govoru izpostavila pomembnost duhovnosti in dobrote."Ne smemo dopustiti, da nas slabo prevzema, ne sme nas vreči iz tira," je dejala in dodala, "bodimo dobri, slabemu se izognimo, če se le da".

Po njenih besedah lahko dobro vzpostavi stik z večnostjo in vodi do notranjega miru ter višjega zavedanja. "Slabo pa je kaznovano s svojo materialno minljivostjo," je prepričana.

Poudarila je, da obstaja materialno življenje, kratkotrajni užitki, denar in slava, a obenem opozorila, naj se ne navežemo na to.

"Pomagajmo drugim ljudem in živalim, spoštujmo naravo, kajti narava je pogoj za naše materialno bivanje," je poudarila in dodala, da je ključno, da se ljudje vzpostavijo kot duhovna bitja. Po njenih besedah namreč lahko svet in človeštvo reši le duhovnost.

Poklon državnega vrha Na pokopališče v Zagorju ob Savi so se v mrliško vežico, kamor so danes ob 9. uri pripeljali žaro s posmrtnimi ostanki bivšega predsednika republike in nekdanjega predsednika vlade Janeza Drnovška, prišli poklonit predsednik republike Danilo Türk, premier Janez Janša in predsednik DZ France Cukjati.

Vsi trije predsedniki so tudi izrekli sožalje pokojnikovemu sinu Jaši Drnovšku, hčeri Nani Forte in sestri Heleni Drnovšek Zorko ter se vpisali v žalno knjigo.

Drnovšku so se prišli poklonit tudi predsednica in podpredsednica LDS, Katarina Kresal in Zdenka Cerar, člani strankine poslanske skupine in zagorski župan Matjaž Švagan.

Drnovšku pa so se med drugim prišli poklonit tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari, predsednik Zares Gregor Golobič s skupino poslancev svoje stranke, avstrijski veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko ter ministri iz SLS v obdobju Drnovškove vlade 1997-2000.

Poleg njih se je Drnovšku prišlo poklonit tudi več kot 1000 državljanov in državljank, večinoma domačinov. Ob koncu vpisov v žalno knjigo in izrekanju sožalja je okrog 15. ure sledil nastop kantavtorja Vlada Kreslina.

Stres: Drnovšek si je prizadeval za premostitev nasprotij Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja daroval mašo za bivšega predsednika države Janeza Drnovška. Nagovor pa je imel celjski škof Anton Sres, ki je izpostavil, da si je Drnovšek prizadeval, da bi prerasli nasprotja ter "da bi Katoliška cerkev v Sloveniji delovala samoumevno in brez ovir".

Uran se je uvodoma spomnil na Drnovška, ko sta bila pred tremi leti skupaj na Sveti gori nad Zagorjem. Takrat je po besedah Urana pokojni predsednik z veliko notranjo zbranostjo obudil spomin na svojo mater, ko je z njo prihajal na ta kraj. "Tudi od teh spominov je pokojni živel in deloval tako, kot je po najboljših močeh zmogel," je še dejal Uran.

"Bil je zagovornik človekoljubja" Stres je v svojem nagovoru poudaril, da pokojni predsednik ni bil samo politik, temveč tudi državnik, ki je mislil na prihodnost in vsestransko blaginjo države in njenih prebivalcev.

"Bil je zagovornik človekoljubja, ki duhovnosti ne podcenjuje in ne izključuje, ampak jo postavlja v ospredje človekovega zanimanja in pozornosti." S tem je po besedah Stresa šel onstran tistega, kar se je pričakovalo od njega kot državnika.

"Prizadeval si je, da bi prerasli stara nasprotja."

Celjski škof je tudi izpostavil, da si je Drnovšek kot predsednik vlade in nato kot predsednik države odločno prizadeval, da bi prerasli stara nasprotja, zamere in predsodke ter "da bi tudi Katoliška cerkev v Sloveniji živela in delovala samoumevno ter brez ovir". Kot je še poudaril Stres, je Drnovškov načrt razvoja Slovenije vključeval normalizacijo položaja Cerkve. Zato se po besedah Stresa moramo zahvaliti prav njemu, da je Slovenija leta 2001 sklenila svoj prvi mednarodni sporazum s Svetim sedežem o položaju Cerkve pri nas.

"Dolgoletni boj z nepremagljivo boleznijo je pokojnega predsednika pripeljal do intenzivnega razmišljanja o smislu življenja," je dejal Stres. Tako je še bolj uvidel potrebo po jasni zavesti o tem, kaj je lahko in kaj ne zadnji cilj življenja. To po besedah celjskega škofa vsekakor ni oblast zaradi oblasti.

"Nosilci oblasti so nosilci odgovornosti za skupno blaginjo ter za blaginjo in srečo vseh članov politične skupnosti. V tem je poslanstvo oblasti, ne pa prevlada ene ideologije ali nazora nad drugimi. To je državniška drža, ki zagotavlja tudi mirno in spoštljivo sožitje in sodelovanje na vseh ravneh", je še poudaril celjski škof Stres.

Žalna knjiga v predsedniški palači odprta še v sredo Žalna knjiga v veliki dvorani predsedniške palače bo za vpis odprta tudi v sredo od 8. do 20. ure. "Zaradi želje mnogih, da bi se z vpisom v žalno knjigo poklonili bivšemu predsedniku, bo vpis omogočen tudi jutri," so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Zadnji poziv k miru in dobroti V svojem zadnjem sporočilu objavljenem na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj, je Drnovšek pozval k miru in dobroti.

"Poleg miru mora biti še kaj, kar daje našemu življenju smisel!? Res je. Dobrota.

Dobrota? Ustvarjati moramo dobro. To daje našemu življenju smisel.

Torej mir in dobro? Mir in dobro."

Ljubljana o poimenovanju ulice ali trga po Drnovšku Na Mestni občini Ljubljana (MOL) razmišljajo o tem, da bi po pokojnemu bivšemu predsedniku republike in dolgoletnemu predsedniku vlade Janezu Drnovšku poimenovali ulico ali trg. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal župan Zoran Janković, bo odločitev znana do poletja. "Težko ga bo nadomestiti," je ocenil župan.

Ban Ki Moon se je vpisal v žalno knjigo za Drnovškom

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v torek obiskal prostore slovenske misije pri ZN v New Yorku, kjer se je vpisal v žalno knjigo za pokojnim nekdanjim predsednikom Slovenije Janezom Drnovškom, katerega prehitro smrt je označil za veliko izgubo. Žalna knjiga bo odprta do srede za številne veleposlanike pri ZN in newyorške Slovence.

"Spominjali se ga bomo kot politika, ki je s svojim preudarnim vodenjem slovenske vlade in države odločno prispeval k njenemu uspehu, članstvu v EU in zvezi Nato, s čimer je utrjeval pot tudi drugim v regiji," pa je med drugim sporočil predsednik Generalne skupščine ZN Srgjan Kerim, ki je poudaril, da ga z Drnovškom povezujejo desetletja poznanstva in sodelovanja.

Poglejte si še nekaj fotoutrinkov:

Ne spreglejte