Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
13. 12. 2012,
12.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2012, 12.24

7 let, 12 mesecev

Direktorja STA-ja zaradi Boruta Meška preiskujeta tožilstvo in KPK

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič je zaradi poravnave, ki jo je sklenil z družino pokojnega urednika Boruta Meška, pod drobnogledom tožilstva in protikorupcijske komisije.

Veselinovič je urednika Boruta Meška leta 2009 razrešil in ga nato še odpustil iz službe, zato je Meško zoper STA vložil tožbo. Razpleta sojenja Meško ni dočakal, saj je prej zaradi dolgotrajne bolezni umrl. Veselinovič je kljub vztrajanju, da ni ravnal nezakonito, z Meškovo družino nazadnje sklenil poravnavo in ji izplačal nekaj Meškovih plač (neuradna številka je 30.000 evrov). To naj bi storil iz pietete do pokojnika, kar pa po mnenju pravnika Rajka Pirnata ni sprejemljiv razlog za poravnavo, še posebej ker je Veselinovič med sojenjem trdil, da ni ravnal nezakonito.

Zaradi te poravnave naj bi se zadeve lotila tožilstvo in Klemenčičeva protikorupcijska komisija, ki sta ukrepala na podlagi prijave. Za povrh so na Računskem sodišču RS zaradi primera prejeli pobudo za revizijo poslovanja STA-ja, poroča Demokracija.

Veselinoviča smo že prosili za komentar. Odgovor še čakamo.

"Meško skoraj vsakodnevno deležen šikaniranj in Veselinovičevih pritiskov"

Združenje novinarjev in publicistov, Zavod za oživitev civilne družbe, Zbor za republiko in Inštitut Jožeta Pučnika se sicer zavzemajo za izvedbo revizije postopka krivdne razrešitve in prekinitve delovnega razmerja Mešku. Prepričani so namreč, da je za izpeljavo postopka krivdne razrešitve in odpovedi delovnega razmerja Veselinovič navajal izmišljene razloge.

Opozarjajo tudi, da je bil Meško skoraj vsakodnevno deležen šikaniranj in pritiskov direktorja Bojana Veselinoviča. Ta je, kot trdijo, od odgovornega urednika zahteval vsakodnevna poročila o opravljenem delu, pri čemer se je pogosto vmešaval tudi v uredniške odločitve, nad katerimi kot direktor nima nobenih pristojnosti. O tem naj bi pričali številni dokumenti in dopisi direktorja Veselinoviča posameznim urednikom.

Vlada revizijo odstopila nadzornemu svetu STA-ja

"Zaradi številnih pritiskov in mobinga direktorja Veselinoviča, katerih vzrok je bil očitno predvsem v različnosti svetovnonazorskih pogledov, je moral Borut Meško tudi na daljšo bolniško. Ne glede na bolniški status pa je direktor Veselinovič prek elektronske pošte nadaljeval pritiske na Meška," poudarjajo pobudniki revizije.

Vlada, na katero je bila naslovljena pobuda za revizijo, je pred kratkim sklenila, da bo morebitno ugotavljanje gospodarske oziroma poslovne škode, ki sta jo družbi povzročili Meškova razrešitev in izredna odpoved, odstopila v odločitev nadzornemu svetu STA-ja, saj so prepričani, da glede na določbe delovnopravne zakonodaje vlada ni pristojna za odločanje o (ne)zakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Ne spreglejte