Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 6. 2014,
11.31

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

protest subvencije

Torek, 3. 6. 2014, 11.31

4 leta, 6 mesecev

Dijakom in študentom obljuba o ureditvi subvencij za vozovnice do konca tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dijaki in študentje so po današnjem protestu dobili zagotovilo, da bodo subvencije za vozovnice do konca koledarskega leta uredili do konca tedna, je pojasnil predsednik ŠOS Žiga Schmidt.

Tudi minister za infrastrukturo Samo Omerzel zatrjuje, da so danes našli rešitev in da bodo manjkajočih 13 milijonov evrov zagotovili v naslednjih dneh.

Predstavnika dijakov in študentov sta se po protestu pred vladnim poslopjem udeležila pogovora pri predsednici vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenki Bratušek. Ta jih je seznanila, da iščejo rešitev, in jim obljubila, da bodo preostanek sredstev za dijaške in študentske prevoze zagotovili do konca tedna, pravi predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

Po njegovih besedah naj bi se to najverjetneje zgodilo na četrtkovi seji vlade ali v petek na dopisni seji. Če se to ne bo zgodilo, se bodo dijaki in študentje pridružili avtoprevoznikom, ki za 10. junija napovedujejo vsesplošne demonstracije in ki so danes podprli tudi dijake in študente.

Minister za infrastrukturo in prostor je v sporočilu za javnost obžaloval, da je moralo priti do protestov. "S skupnimi napori tako vladnih kolegov, državnega zbora, prevoznikov in ŠOS smo danes dosegli, da se bo subvencioniran prevoz dijakov in študentov nemoteno izvajal do konca letošnjega leta. In to je pod črto edino pomembno," poudarja minister.

"Ves čas sem tudi verjel, da bomo na koncu le našli rešitev" Kot je pojasnil, so si ves čas prizadevali, da do protestov ne bi prišlo. V zadnje pol leta pa so po njegovih besedah izčrpali vse možnosti, da bi sami znotraj vlade našli rešitve za nastalo situacijo. "Ves čas sem tudi verjel, da bomo na koncu le našli rešitev," je dejal.

Minister je namreč sredi maja sporočil, da je zmanjkalo denarja za subvencije dijaških in študentskih prevozov. Vlada je nato zagotovila sredstva za subvencije do konca junija, dijaki in študentje pa so zahtevali rešitev do konca koledarskega leta, ki jo je premierka Alenka Bratušek sicer tudi obljubila.

Študentska in Dijaška organizacija Slovenije sta tako danes s podporo avtoprevoznikov Gospodarske zbornice Slovenije pred vladnim poslopjem organizirali protest, na katerem je nekaj več kot sto dijakov in študentov zahtevalo rešitev do konca leta. Kot so poudarili, gre pri subvencijah za zakonsko določeno pravico, ki jo mora vlada izpolniti.

Ne spreglejte