Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2015,
12.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 17. 3. 2015, 12.38

6 let, 7 mesecev

Dekanja pomorske fakultete podpisala pogodbo s podjetjem, ki ga nadzoruje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dekanja fakultete za pomorstvo Elen Twrdy je z Luko Koper, kjer je članica nadzornega sveta, podpisala pogodbo, po kateri je fakulteta prejela 17.300 evrov. Konflikta interesov Twrdyjeva ne vidi.

Potem ko je več medijev prejšnji teden razkrilo zneske, ki jih je Elen Twrdy, dekanja fakultete za pomorstvo in promet, dobivala za svoje nadure, zdaj razkrivamo še pogodbo (1. stran, 2. stran, 3. stran, 4. stran), ki jo je junija 2014 Luka Koper sklenila s fakulteto za pomorstvo in promet. Sporne niso njene določbe, ampak dejstvo, da je bila Twrdyjeva takrat (in je še danes) tako dekanja fakultete kot tudi članica nadzornega sveta Luke Koper. Kot dekanja fakultete je Twrdyjeva tudi podpisala pogodbo o sodelovanju z Luko Koper.

Postavlja se torej vprašanje, ali Twrdyjeva nadzoruje kar samo sebe.

Fakulteta za pomorstvo in promet je v okviru evropskega projekta iFreightMED za Luko Koper izvedla študijo, za katero je prejela 17.300 evrov. Šlo je za proučitev konkurenčnih transportnih poti in zmogljivosti pristanišč, ki oskrbujejo zaledje koprskega pristanišča. Projekt je sicer 85-odstotno financirala Evropska unija.

Kaj o svoji vlogi pravi Elen Twrdy Twrdyjeva pojasnjuje, da "Fakulteta za pomorstvo in promet z Luko Koper že več kot 20 let sodeluje na področju izobraževanja, priprave raznih študij, izvedbe projektov in podobnih aktivnosti, ki se nanašajo na potrebe tega gospodarskega subjekta". Glede sporne udeleženosti v vlogi dekanje in obenem nadzornice podjetja, ki je z njeno fakulteto podpisalo pogodbo, pa meni, da "podpis (v vlogi dekanje in članice NS) takih pogodb o izvedbi posameznih projektov oziroma delov projektov ne pomeni konflikta interesov. Sklenjene pogodbe v skladu z veljavno zakonodajo vsebujejo tudi protikorupcijsko klavzulo."

Kaj piše v pogodbi med Luko Koper in pomorsko fakulteto Pogodba med Luko Koper in fakulteto med drugim določa:

"To je zdravo sodelovanje, ki mora biti med gospodarstvom in fakultetami," še meni Twrdyjeva.

KPK: Določbe v zvezi z nasprotjem interesov se uporabljajo tudi za dekana Za mnenje smo prosili Komisijo za preprečevanje korupcije, ki konkretnega primera ni hotela komentirati, "ker ni seznanjena z vsemi okoliščinami". Načelno pa so pojasnili, da se določbe v zvezi z nasprotjem interesov uporabljajo tudi za dekana.

Za mnenje, ali ne gre v tem primeru za nasprotje interesov, saj je Twrdiyjeva očitno nadzorovala samo sebe, smo se obrnili tudi na Luko Koper. V odgovoru so zapisali le, da je bila fakulteta za pomorstvo in promet izbrana na podlagi treh konkurenčnih ponudb, kot to velevajo pravila v primeru vseh evropskih projektov.

Ne spreglejte