SiolNET. Novice Slovenija
3,53

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Danilo Türk znova poslabšal svojo uvrstitev v tekmi za šefa ZN

3,53

termometer

Danilo Türk
Foto: Ana Kovač

Portugalec Antonio Guterres je tudi po tretjem krogu poskusnih glasovanj za naslednjega generalnega sekretarja ZN v Varnostnem svetu dobil največ glasov podpore. Slovenski kandidat Danilo Türk je po drugem mestu v prvem in četrtem mestu v drugem krogu zdaj padel na osmo mesto med desetimi kandidati, ki so še v igri.

Glasovanja so tajna, vendar diplomatski viri v New Yorku pravijo, da je Guterres dobil 11 glasov podpore, tri glasove proti in en glas brez mnenja. Türk je tokrat dobil le pet glasov podpore, šest glasov proti in štiri glasove brez mnenja.

Na drugo mesto za Guterresa se je v tretjem krogu nepričakovano izstrelil slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak z devetimi glasovi podpore, petimi proti in enim neodločenim. Na tretjem mestu sta skupaj Srb Vuk Jeremić in Bolgarka Irina Bokova s po sedmimi glasovi podpore, petimi proti in tremi neodločenimi.

Za Türkom sta ostali Kostaričanka in Moldavijka

Pred Türka so se uvrstili Argentinka Susanna Malcorra s sedmimi glasovi podpore, sedmimi negativnimi in enim neodločenim, Makedonec Srgjan Kerim s šestimi glasovi podpore, sedmimi proti in dvema neodločenima ter Novozelandka Helen Clark s šestimi glasovi podpore, osmimi proti in enim neodločenim.

Za Türkom sta ostali Christiana Figueres iz Kostarike in Natalia Gherman iz Moldavije z le dvema glasovoma podpore, 12 glasovi proti in po enim neodločenim.

"Verjamem, da je moja kandidatura kredibilna in ima dobre možnosti, da bo tudi uspešna," je Türk zapisal v sporočilu za javnost. "Tudi tretji krog indikativnih glasovanj je ponovno pokazal njihov taktični značaj: o tem pričajo nekateri taktični premiki na neformalni lestvici vseh treh glasovanj. Ti premiki so v določeni meri povezani z intenzivnostjo potovanj nekaterih kandidatov v tem času," je še zapisal.

Dodal je, da je še prezgodaj za konkretnejše ocene. "Pomembno pa je razumeti, da v tem času še niso vidni glasovi stalnih članic VS, ki imajo veto. Poznejša glasovanja, ki bodo potekala oktobra, bodo pokazala, kakšno podporo uživajo kandidati pri njih. Do takrat pa so indikativna glasovanja tudi preizkus trdnosti kandidatur," je prepričan.

Komentarji

9

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • marker / 30.08.2016. ob 07:52 +6 0

  Nesojena komisarka in kandidat za generalnega sekretarja OZN sta podobni zgodbi bolezenskega večvrednostnega kompleksa.

  +6 0
 • kernest / 30.08.2016. ob 07:46 +6 - 1

  Ko bo tega konec lahko kandidira na državne stroške tudi za naslednjega papeža. Ima prib. enake možnosti. Ta primer je le malce komičen pokazatelj kako se dela z tujim(državnim) premoženjem če stojiš sredi korita ki ga polnijo drugi

  +6 - 1
 • Oregon / 30.08.2016. ob 08:01 +4 0

  svojeglavc, ne bo mu žal. To je tak bolan ego, da bi še na predsedniške volitve šel še enkrat, če bi se dalo. Najbolj vesel pa bom, ko bo drugorazredni na enajstem mestu od desetih. :-)

  +4 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin