Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2014,
18.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2014, 18.04

7 let, 12 mesecev

Danes v Danes: Poslanec na ustanovno sejo naravnost iz zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V informativni oddaji Danes med drugim tudi o ustanovni seji državnega zbora, o protestu pred parlamentom, prvih zapletih pri nastajanju nove koalicije in o dogajanju v slovenski cerkvi.

Prvič v naši parlamentarni zgodovini se je zgodilo, da je poslanec na ustanovno sejo državnega zbora prišel naravnost iz zapora. Predsedniku SDS Janezu Janši so mandat kljub dveletni zaporni kazni potrdili. Odločitev je pozdravilo več sto njegovih privržencev, ki so zjutraj glasno skandirali pred sodiščem, se med sejo preselili pred državni zbor, popoldne pa jih je v predsedniški palači sprejel še Borut Pahor. Množico, v kateri je bila tudi njegova žena Urška, je Janša nagovoril z besedami, da je to, kar nastaja po volitvah, hiša iz peska. Janez Janša je eden od redkih poslancev, ki mu je uspelo nadaljevati mandat. Teh je v novem sklicu le 26, kar 64 – največ do zdaj – pa je novincev. Novinec v politiki je tudi novi predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki so ga na tajnem glasovanju potrdili s 66 glasovi za in enim proti. Vodil bo enega od mlajših sklicev parlamenta, poslanci so v povprečju stari 48 let. Podpredsednik zmagovite SMC jim obljublja dialog in spoštljivost do vseh. Zaostruje pa se tudi položaj pri oblikovanju nove vladne koalicije Mira Cerarja. Znano je, da si Cerar želi preseči ideološke delitev levo desno in oblikovati široko koalicijo. Toda v stranki DeSUS so na izvršilnem odboru dopoldan storili, kar smo napovedali že sinoči. Kot pogoj za vstop v koalicijo od Nove Slovenije zahtevajo, naj se odpove socialni kapici in ideološkim temam. Tudi Socialni demokrati nasprotujejo uvedbi socialne kapice in s tem pogojujejo vstop v koalicijo. Ob tem se zdi, da bo Miro Cerar potreboval veliko politične spretnosti, če bo želel v koaliciji tudi Novo Slovenijo.

Po številnih finančnih škandalih, predvsem Mariborske škofije, ki so zamajali moralne temelje Slovenske Cerkve in oslabili njen pomen v družbi, je ta že leto dni obglavljena. Papež Frančišek še ni izbral dveh ključnih imen v ljubljanski in mariborski nadškofiji. Je pa dopustil, da se zaradi finančnega zloma mariborske nadškofije odstavljena Anton Stres in Marjan Turnšek po letu dni pokore lahko vrneta v domovino. A le kot upokojenca. Postopek imenovanja njunih naslednikov pa je še vedno v fazi iskanja kandidatov.

Kocka je danes padla. Evropa je proti 9. gospodarsko najmočnejši državi sveta - Rusiji, zaradi njene vloge v Ukrajini uvedla stroge sankcije. Kaj to pomeni za slovenske izvoznike, ki so jih izredne razmere v Rusiji že dotaknile?

Perspektiven košarkar Urban Gorjanc se vrača pod koš. Uspešno ga je operiral kirurg v Južni Koreji, saj je šlo za zahtevno operacijo na srcu, ki so jo lahko opravili le v tujini. Vrnitve na košarkarski parket pa ne bi doživel brez dobrodelnih Slovencev, ki so za njegovo operacijo zbrali 20 tisoč evrov.

Ne spreglejte