Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2013,
18.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 28. 6. 2013, 18.22

7 let, 12 mesecev

Danes v Danes: Kaj vse skrivajo slovenska podstrešja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danes v Danes o odškodninah, ki jih država ponuja izbrisanim, o nepravilnostih v otroški srčni kirurgiji, novih dogodivščinah tujih princev v Sloveniji in o tem, kaj skrivajo slovenska podstrešja.

Minister Virant izbrisanim za vsak mesec izbrisa ponuja 40 evrov. Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic je Virantov predlog označil za norčevanje. A prvotno je bil ta znesek še za 10 evrov nižji. Minister pravi, da je do te odškodnine upravičenih okoli 8.000 posameznikov. Vseh izbrisanih pa je bistveno več – kar 25.617. Sramotna zgodba o izbrisanih, ki bi jo naša država morala razrešiti že pred leti, bo očitno dobila tudi sramoten epilog.

Tako občutljiva tema, kot je otroška srčna kirurgija, naj bi bila prežeta s korupcijo, tako je nedavno razkrila protikorupcijska komisija z vsem seznamom nedorečenih pravil in standardov. Napakam in slabim odločitvam naj bi sledila celo smrt novorojenčkov. Vse to je zapisano v dokumentu, ki so ga na kliniki pred javnostjo skrili. A se je do njega dokopala novinarka Planet TV Ana Turk.

Nov dan, nove dogodivščine tujih princev na slovenski zemlji. Britanski princ Edward in njegova žena Sophie sta se danes na Brdu pri Kranju družila s predsednikom republike Pahorjem, občudovala lipicance, nato pa sklenila obisk na sončni strani Alp. Medtem ko je bila Sophie navdušena nad postavnimi slovenskimi žrebci, pa je japonski par, princ Akišino in princesa Kiko, spoznal Postojnsko jamo in v njej človeško ribico, srečala sta se tudi s slovenskimi študenti.

Kaj vse skrivajo slovenska podstrešja? Na njih najdemo tudi številne zaklade. Predvsem so to dokumenti iz preteklosti, ki povedo zamolčane zgodbe ali pa dogodke svetovne zgodovine predstavljajo v povsem drugačni luči. Pred leti so na arhivskem raziskovalnem taboru v napol porušeni hiši našli več kot 400 pisem, ki jih je mož pisal svoji ženi, ko je bil na fronti prve svetovne vojne. Na iskanje po vasicah Goričkega in Porabja na Madžarskem se je odpravila tudi ekipa Planet TV.

Ne spreglejte