Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2013,
18.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 14. 6. 2013, 18.31

7 let, 12 mesecev

Danes v Danes: Država favorizira tiste delavce javnega sektorja, ki so člani sindikata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes v oddaji Danes o deljenju delavcev v javnem sektorju, o prodaji najboljšega soseda hrvaškemu Agrokorju in o stanju v prašičereji, ki se je po vstopu Slovenije v EU bistveno poslabšalo.

Delavci v javnem sektorju se delijo na prvorazredne, s prednostmi in višjimi dohodki, ter na drugorazredne, ki so prikrajšani za veliko stvari. In po kakšnem ključu jih razvrščajo v prvi ali drugi razred? Preprosto; ali so v sindikatu ali ne. Država članom sindikatov namreč namenja do 20 odstotkov višjo solidarnostno pomoč in jubilejne nagrade. Ta privilegij so si sindikalisti izborili na zadnjih pogajanjih z ministrom Gregorjem Virantom, pravno podlago pa je zagotovil nekdanji minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Sindikalist Branimir Štrukelj je jasen; takšno možnost dopušča zadnja sprememba zakona o delovnih razmerjih. Po številnih letih pingponga med lastniki Mercatorja in potencialnimi kupci bo najbolj prepoznavna slovenska trgovska veriga vendarle prešla v tujo last. Kljub skoraj dvakrat nižji ceni se je prodajni konzorcij, v katerem so Pivovarna Union, NLB, Societe Generale, Pivovarna Laško, Unicredit banka Slovenije, NKMB, Hypo Alpe Adria, GB, Prvi faktor in Radenska, dogovoril, da proda 53-odstotni delež Mercatorja hrvaškemu koncernu Agrokor.

Prašičereja je postala težavna z vstopom Slovenije v EU. Takrat so namreč ukinili nekatere zaščitne mehanizme, zaradi katerih je bila ta panoga na visoki dohodkovni ravni. Delovala sta dva mehanizma, in sicer prelevmani in kvote. Poleg tega je bilo do takrat na voljo kar nekaj razvojnega denarja za selekcijsko delo v plemenskih čredah. Po vstopu Slovenije v EU se je položaj panoge bistveno poslabšal.

V oddaji Danes tudi o novi, mestni taksi službi v Ljubljani, ki jo bodo po besedah župana Zorana Jankovića ustanovili v okviru javnega podjetja LPP in bo konkurenca obstoječim taksi podjetjem v mestu.

Ne spreglejte