Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2007,
19.14

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 19.14

8 let, 2 meseca

"Danes je poseben dan za Slovenijo in Evropo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
To je ob slovesni obeležitvi vstopa Slovenije v schengensko območje v Novi Gorici izjavil novoizvoljeni slovenski predsednik Danilo Türk.

Kot je poudaril, imamo "v Novi Gorici priložnost videti nov obraz Evrope". "Evrope, ki se odpira na najbolj viden možen način in to je gotovo razlog za praznovanje," je poudaril pred mestno občino, kjer ga je pričakal novogoriški župan Mirko Brulc. "Nova Gorica danes praznuje" Tudi novogoriški župan je poudaril, da "Nova Gorica danes praznuje". "Vstop v schengensko območje je tukaj nekaj več kot drugod v Sloveniji. Meja, ki se je zarezala v narodovo telo, je pustila svoje posledice, ampak prepričan sem, da smo tudi po zaslugi naših prebivalcev ob meji dosegli ta uspeh, da smo danes v Evropi, v EU," je dejal Brulc.

Volja prebivalcev na Goriškem je bila "močnejša od političnih delitev"

Tudi Türk je izpostavil, da je bila volja prebivalcev na Goriškem "močnejša od političnih delitev". "Volja je bila vedno povezovanje in združevanje," je poudaril in spomnil na delitve, ki jih je na Goriškem vzpostavila državna meja.

"Danes lahko govorimo o tem, da je ta volja dosegla veliko zgodovinsko zmago in pomagala redefinirati Evropo. In v vsej Sloveniji, kjer danes praznujemo vstop Slovenije v schengensko območje, vemo, da je prav na Goriškem to najbolj vidno, dramatično in da so zasluge prebivalstva tu največje," je še ocenil bodoči slovenski predsednik.

Veselje ob zgodovinskem dogodku Veliko ljudi, sproščeno vzdušje, veselje ob zgodovinskem dogodku in odsotnost predsednika Furlanije-Julijske krajine Riccarda Illyja so pred tem zaznamovali prvo od slovesnosti ob vstopu Slovenije v schengensko območje na mejnem prehodu Vrtojba-Štandrež.

Govorci so na prireditvi na ozemlju med Slovenijo in Italijo poudarili izjemnost zgodovinskega dogodka in odkrili spomenik, delo študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje iz Ljubljane in Mednarodne šole za mozaike iz Spilimberga.

Zahvala slovenskim in italijanskim policistom ter obmejnim organom

Šempetrski župan Dragan Valenčič, goriški župan Ettore Romoli, podpredsednik državnega zbora Vasja Klavora, predsednik goriške pokrajinske uprave Enrico Gherghetta ter goriški prefekt Roberto De Lorenzo so v dvojezičnih nagovorih izpostavili izjemen pomen vstopa Slovenije v schengensko območje, obenem pa so se zahvalili slovenskim in italijanskim policistom ter obmejnim organom, ki jih od danes opolnoči na državni meji ne bo več.

"Da se na tem mestu v prihodnosti ne bi več postavljalo novih meja"

Predvsem pa so si vsi govorci zaželeli, da se na mestu, kjer je nekoč stala "najbolj odprta meja", ki po besedah goriškega župana Romolija takšna sicer nikoli ni bila, v prihodnosti ne bi več postavljalo novih meja. Na buren aplavz je naletel v slovenščini izrečeni stavek "Končno: padec meje!" goriškega pokrajinskega predsednika Gherghette.

Otroci v zrak spustili barvne balone Na prireditvi so otroci krajevnih osnovnih šol z italijanske in slovenske strani peli italijanske, furlanske in slovenske pesmi, v zrak spustili barvne balone, predstavniki obmejnih organov s slovenske in italijanske strani pa so si na meji še zadnjič voščili in izmenjali darila. Sledilo je srečanje slovenskih in italijanskih gospodarstvenikov na meji.

Manjšini na Škofijah nazdravili širitvi schengna

Predstavniki slovenske manjšine v Italiji in italijanske manjšine v Sloveniji so na mejnem prehodu Škofije že nazdravili skorajšnjemu padcu nadzora meje med Slovenijo in Italijo ob širitvi schengenskega območja. Pri tem so poudarili, da ni slučajno, da sta prav manjšini izvedli prvo proslavo padca meje ob vstopu Slovenije v schengensko območje, saj sta ravno oni plačali največji davek zaradi meje.

Na slovenskih mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko bodo nocoj ob vstopanju Slovenije v schengenski prostor pripravili številne slovesnosti in z dviganjem zapornic na mejnih prehodih minuto čez polnoč simbolično obeležili padec nadzora notranjih meja in vstopa Slovenije v schengenski prostor.

Mateju se bo pridružil Romšek, Ruplu pa Illy

Med glavnimi prireditvami bosta slovesnosti na Robiču, ki se je bo udeležil zunanji minister Dimitrij Rupel, in na Šentilju, ki se je bo udeležil notranji minister Dragutin Mate. Slovesnosti na mejnem prehodu Šentilj na meji z Avstrijo se bo poleg ministra Mateja udeležil še generalni direktor slovenske policije Jože Romšek, na mejnem prehodu Robič v Posočju pa se bo zunanjemu ministru Ruplu pridružil tudi predsednik deželne vlade Furlanije-Julijske krajine Riccardo Illy.

Petkovo srečanje Rupla in Plassnikove na mejnem prehodu Karavanke Na mejnem prehodu Karavanke na meji z Avstrijo bo med slavnostnimi govorci evropski poslanec Mihael Brejc, slovesnosti pa bodo potekale tudi na Ljubelju in na Holmcu. Na Karavankah bo v petek zjutraj še ena slovesnost, ki se je bosta udeležila zunanji minister Rupel in njegova avstrijska kolegica Ursula Plassnik. V petek bo sicer slovesnost tudi na mejnem prehodu Dolga vas na meji z Madžarsko, kjer bo slavnostni govornik minister za promet Radovan Žerjav.

Glavna slovesnost bo v soboto na Škofijah

Glavna slovesnost slovenskega vstopa v schengen bo v soboto na mejnem prehodu Škofije na slovensko-italijanski meji in bo ena izmed petih uradnih evropskih schengenskih slovesnosti, ki bodo potekale ob širitvi schengenskega območja na devet novih držav članic. Teh slovesnosti se bodo udeležili vsi notranji ministri, tudi Mate, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsedujoči EU, portugalski premier Jose Socrates ter evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini. Slovesnosti na Škofijah pa naj bi se po napovedih udeležila tudi predsednika vlad Slovenije in Italije, Janez Janša in Romano Prodi.

MNZ ob vstopu v schengen ponuja "odprti telefon" Na ministrstvu za notranje zadeve so ponudili "odprti telefon" ob vstopu Slovenije v schengensko območje v petek minuto čez polnoč. Kot obljubljajo, bodo v petek med 9. in 11. uro na brezplačni telefonski številki 080 22 35 odgovarjali na vse nejasnosti, ki bi jih državljani še imeli glede novosti po odpravi nadzora na notranjih mejah med Slovenijo in Avstrijo oziroma Italijo in Madžarsko.

Ne spreglejte