Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 8. 2012,
11.42

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 5. 8. 2012, 11.42

8 let, 2 meseca

Danes in jutri pasja vročina, v torek ohladitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes in jutri bo še jasno in vroče, živo srebro se bo povzpelo do 36 stopinj Celzija. Že v torek pa nad naše kraje prihaja ohladitev, saj se bodo temperature gibale "le" okoli 30 stopinj Celzija.

Najnižje jutranje temperature bodo danes in jutri od 14 do 21, najvišje dnevne od 30 do 36 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. V torek bo vročina nekoliko popustila, temperature se bodo gibale okoli 30 stopinj Celzija. Ponekod bodo možne tudi lokalne nevihte.

Napoved za sosednje pokrajine: V sosednjih pokrajinah bo prevladovalo pretežno jasno vreme. Več spremenljive oblačnosti bo na zahodu avstrijske Koroške ter v alpskem delu Furlanije - Julijske krajine. Tam bodo popoldne in zvečer krajevne nevihte.

Vremenska slika: Nad zahodno Evropo je ciklonsko območje, nad južno in vzhodno Evropo pa je šibko območje visokega zračnega tlaka. Od jugozahoda priteka k nam topel in suh zrak.

Obeti: V torek in sredo bo povečini sončno, vročina bo popuščala. V sredo bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja.

Opozorilo: V nedeljo in ponedeljek bo zelo vroče, zato bo po nižinah velika toplotna obremenitev. Predvsem v slovenski Istri, na Goriškem in na Krasu je zaradi suše in visokih temperatur velika nevarnost požarov v naravi.

Napoved vpliva vremena na počutje: Sredi dneva in popoldne bo po nižinah počutje poslabšala velika toplotna obremenitev. V času največje vročine je priporočeno izogibanje večjim naporom na soncu. Prostore je potrebno zračiti ponoči in zjutraj. Vročina bo najbolj neprijetna v mestih.

Znanstveniki: Vroča poletja posledica podnebnih sprememb Izjemno vroča poletja, kakršnim smo priča v zadnjih letih, so najverjetneje posledica podnebnih sprememb, pa ugotavljajo ameriški znanstveniki v članku, objavljenem v znanstveni reviji Proceedings. Ob tem poudarjajo, da je v zadnjih treh desetletjih vse več odstopanj od dolgoletnega temperaturnega povprečja. Skupina znanstvenikov z ameriške univerze Columbia pod vodstvom Jamesa Hansna opozarja, da gre za dramatične spremembe.

Znanstveniki so preučevali odstopanja od povprečnih temperatur v zadnjih 30 letih, rezultate pa primerjali z obdobjem med letoma 1951 in 1980. Poleg splošnega trenda segrevanja ozračja so opazili predvsem izjemno vroča poletja. Znanstveniki pri tem izpostavljajo vročinske valove v Franciji leta 2003, v Moskvi leta 2010 in lanskega v ameriški zvezni državi Teksas. "Z veliko verjetnostjo lahko trdimo, da takih skrajnosti ne bi bilo brez globalnega segrevanja ozračja," je skupina zapisala v članku.

Ne spreglejte