SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Današnji potres čutili prebivalci celotne Slovenije, zahodne Hrvaške, Istre in Trsta

4

termometer

Malo pred 9. uro je jugovzhodni del Slovenije stresel potres z magnitudo 4,2, poroča agencija za okolje. Čutili so ga prebivalci celotne Slovenije, zahodne Hrvaške, Istre in Trsta.

Zmeren potresni sunek z žariščem v bližini Cerkelj ob Krki oz. 94 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili danes ob 8.52, navajajo na agenciji, kjer ocenjujejo, da intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla V. do VI. stopnje po evropski potresni lestvici.

Današnji potres so zaznali tudi instrumenti v Nuklearni elektrarni Krško, vendar pa ni vplival na sisteme in opremo elektrarne. Elektrarna še naprej zanesljivo in varno obratuje na polni moči, so sporočili iz nuklearke.

Na spletni strani Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) sicer piše, da je Slovenijo stresel potres z magnitudo 4,8.

Potresenemu sunku je sledilo še nekaj šibkejših sunkov z istim žariščem. Urad za seizmologijo agencije za okolje sicer še nima podatkov o njihovi moči. Na spletni strani EMSC pa navajajo, da je eden od njih dosegel magnitudo 3,5.

Podrl se je dimnik Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje se je v kraju Bušeča vas v občini Brežice zaradi potresa na osebno vozilo porušil dimnik. Gasilci PGD Pirošica so nato v istem kraju na dveh strehah odstranili poškodovano kritino in sanirali ostrešje.

V Vrhovski vasi in na Stojanskem vrhu v občini Brežice so se pojavile razpoke in poškodbe na strešni kritini na stanovanjskem in gospodarskem objektu. V kraju Izvir v bližini starega kamnoloma pa je potres povzročil premik večje skale na cestišče.

Včeraj se je treslo v bližini Mirna Urad za seizmologijo in geologijo agencije za okolje sporoča, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic v soboto zvečer zabeležili šibek potresni sunek. Po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresa, ki je tla tresel včeraj ob 19.26, 80 kilometrov zahodno od Ljubljane v bližini Mirna.

Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Opatjega sela.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin