Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2015,
8.15

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

potres Brežice

Nedelja, 1. 11. 2015, 8.15

8 let, 3 mesece

Današnji potres čutili prebivalci celotne Slovenije, zahodne Hrvaške, Istre in Trsta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Malo pred 9. uro je jugovzhodni del Slovenije stresel potres z magnitudo 4,2, poroča agencija za okolje. Čutili so ga prebivalci celotne Slovenije, zahodne Hrvaške, Istre in Trsta.

Zmeren potresni sunek z žariščem v bližini Cerkelj ob Krki oz. 94 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili danes ob 8.52, navajajo na agenciji, kjer ocenjujejo, da intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla V. do VI. stopnje po evropski potresni lestvici.

Današnji potres so zaznali tudi instrumenti v Nuklearni elektrarni Krško, vendar pa ni vplival na sisteme in opremo elektrarne. Elektrarna še naprej zanesljivo in varno obratuje na polni moči, so sporočili iz nuklearke.

Na spletni strani Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) sicer piše, da je Slovenijo stresel potres z magnitudo 4,8.

Potresenemu sunku je sledilo še nekaj šibkejših sunkov z istim žariščem. Urad za seizmologijo agencije za okolje sicer še nima podatkov o njihovi moči. Na spletni strani EMSC pa navajajo, da je eden od njih dosegel magnitudo 3,5.

Podrl se je dimnik Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje se je v kraju Bušeča vas v občini Brežice zaradi potresa na osebno vozilo porušil dimnik. Gasilci PGD Pirošica so nato v istem kraju na dveh strehah odstranili poškodovano kritino in sanirali ostrešje.

V Vrhovski vasi in na Stojanskem vrhu v občini Brežice so se pojavile razpoke in poškodbe na strešni kritini na stanovanjskem in gospodarskem objektu. V kraju Izvir v bližini starega kamnoloma pa je potres povzročil premik večje skale na cestišče.

Včeraj se je treslo v bližini Mirna Urad za seizmologijo in geologijo agencije za okolje sporoča, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic v soboto zvečer zabeležili šibek potresni sunek. Po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresa, ki je tla tresel včeraj ob 19.26, 80 kilometrov zahodno od Ljubljane v bližini Mirna.

Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Opatjega sela.

Ne spreglejte