Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2008,
19.33

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2008, 19.33

8 let, 3 mesece

Civilna iniciativa zbrala več kot 14.000 podpisov za ime Primorska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Civilna iniciativa za Primorsko je predstavila pobudo za ohranitev imena Primorska v poimenovanju bodočih pokrajin in pismo poslala tudi odgovornim v vladi.

V podporo proti izbrisu imena Primorska so zbrali več kot 14.000 podpisov, s tem pa napovedali zbiranje nadaljnje podpore za referendum, je dejal član iniciative Božo Novak. Kot je še pojasnil, bo taisti parlament, ki je uzakonil vrnitev Primorske k matični domovini kot državni praznik, moral odločati o "izbrisu imena Primorska" iz poimenovanja bodočih pokrajin. "Vemo, da ta predlog ni "zrasel na vladnem zelniku", temveč so pisno pobudo o preimenovanju Primorske v bodočih pokrajinah vladnim predstavnikom poslali iz združenja za preporod Goriške Forum za Goriško," je zatrdil Božo Novak.

Predsednik Foruma za Goriško Boris Nemec je v pismu, ki ga je novembra lani naslovil na predsednika vlade RS Janeza Janšo in na ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivana Žagarja zapisal, da se "nobena pokrajina ne sme imenovati Primorska, ker so Primorci vsi zahodni Slovenci, tudi tisti v Gorici, Devinu in Trstu".

Nesprejemljivo, da je ime Goriška zamenjalo ime Severna Primorska "Za nas je nesprejemljivo, da ste ime Goriška zamenjali z imenom Severna Primorska, kar je proti slovenskim nacionalnim interesom in ga ne more ničesar opravičiti, niti podpora poslancev s Primorske v DZ," piše Boris Nemec. Ravno tako se ne strinjajo, da se južni del Primorska poimenuje kot Primorska pokrajina, saj je tudi to nedržavotvorno dejanje, še dodaja.

Forum za Goriško je 8. januarja na poslance državnega zbora poslal še eno odprto pismo, v katerem podpisniki "podpirajo vladni predlog poimenovanja treh primorskih pokrajin: Goriške, Istrsko-Kraške in Notranjske". "Poslance Državnega zbora RS pozivamo, naj pri sprejemanju pokrajinske zakonodaje spoštujejo strokovne utemeljitve vladnih služb in naj ne pristajajo na demagogijo in populizem ter grožnje posameznih politikov na Primorskem," so zapisali.

Brisanje imena, da bi se vsililo drugo V Civilni iniciativi za Primorsko menijo, da pri tem ne gre zgolj za poimenovanje pokrajin, ki ne bi že imele svojega imena. "Gre predvsem za brisanje imena, da bi se vsililo drugo ime," so člani iniciative zapisali v odprtem pismu, ki so ga naslovili na predsednika vlade, predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija, predsednika države Danila Türka ter na ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivana Žagarja. Pismo so, po trditvah Novaka, poslali tudi vsem županom na Primorskem.

V tem pismu so še zapisali, da "morajo Primorci zopet vstajati", da si izborijo ohranitev imena Primorska v poimenovanju bodočih pokrajin. "Primorsko Primorci dojemajo kot zgodovinsko dejstvo, kot pojem uporništva, neuklonljivosti in kot del slovenskega ozemlja," so poudarili.

Civilna iniciativa za uveljavitev in zaščito imena Namen Civilne iniciative za Primorsko je uveljavitev in zaščita imena Primorska pri poimenovanju bodočih pokrajin ter vzpodbuditi primorske in slovenske rodoljube, da podajo podporo k temu, pojasnjuje Novak. Iniciativa je bila ustanovljena 19. novembra 2007 v Sežani, šteje pa šest članov. Predstavnik iniciative je gledališki režiser in predsednik združenja TIGR Marjan Bevk, je še pojasnil Božo Novak.

"Ime Primorska ima tak simbolni pomen in združevalno moč, pridobljeno s krvjo antifašističnega boja primorskih ljudi, da tega ne moremo zanemariti ne izbrisati, saj je bistvo identitete primorskih ljudi," so sklenili v odprtem pismu.

Ne spreglejte