Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 6. 2008,
9.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 25. 6. 2008, 9.56

8 let, 5 mesecev

Cimperman: Včasih je šlo za zgodovino, danes za prihodnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Mestni svetnik Clevelanda slovenskega rodu Joe Cimperman je opisal skupnost v največjem "slovenskem" mestu v ZDA.

Cimperman je spomladi zaslovel v mestu in okolici s sicer neuspešnim izzivom zveznega demokratskega kongresnika hrvaškega rodu Dennisa Kucinicha, ki se je predvsem zaradi Cimpermana odpovedal kandidaturi za predsednika ZDA. "Slovenija je dosegla neverjeten napredek" Slovenijo je doslej obiskal večkrat, vendar nazadnje pred 15 leti. Nov obisk načrtuje skupaj s soprogo Noro, s katero bosta kmalu dobila prvega otroka, hčerko. O Sloveniji pravi, da je od samostojnosti naprej dosegla neverjeten napredek na gospodarskem in političnem področju, nazadnje s predsedovanjem EU, zaradi katerega se sedaj tudi vse več clevelandskih Slovencev odloča za obisk domovine prednikov. "Največji pečat je pustila slovenska delaovna etika" Na vprašanje, kaj je bil največji pečat Slovencev v Clevelandu, je Cimperman odgovoril s primerom: "Na vzhodu ZDA te najprej vprašajo katero šolo si obiskoval. Na zahodu, kje stanuješ, na jugu, kdo je tvoja družina, pri nas na srednjem vzhodu pa, kje delaš. Mislim, da je slovenska delovna etika tista, ki je pustila največji pečat. Podjetnost, vedno se nekaj dogaja. Imeli smo in še imamo nekaj zelo vplivnih ljudi."

"Vpliv je glede na številčnost ogromen" "Pokojni demokratski senator Frank Lausche, sedanji republikanski senator George Voinovich, sodnik Ronald Suster, državni kongresnik Ken Yuko in drugi. Glede na številčno zastopanost je vpliv slovenske skupnost v Clevelandu in Ohiu ogromen," je dejal Cimperman, ki je izpostavil tudi vlogo slovenskega generalnega konzula Zvoneta Žigona in veleposlanika v ZDA Samuela Žbogarja.

"Tile partizani pa tile domobranci, vse to je nesmiselno" "Žigon je edini profesionalni konzul v Clevelandu, vendar imamo še okoli 15 častnih konzulov. Žigon je njihov vodja, redno se srečujejo in kar skrbi me, kako bo, ko mu bo potekel mandat. Žigon je uspel zbližati različne skupine Slovencev in znižati pretekle napetosti. Tile partizani pa tile domobranci, vse to je nesmiselno. Sam sem star 37 let in poznam zgodovino, vendar si želim, da bi moja hči poznala današnjo sodobno, cvetočo Slovenijo. Včasih je šlo za zgodovino, danes gre za prihodnost," je dejal Cimperman.

Cimperman je bil rojen v Clevelandu, tako kot njegov oče Jože, mati Majda pa v Mariboru, čeprav je večino življenja preživela v Ljubljani, preden se je leta 1964 preselila v Cleveland. Mati je umrla pred desetimi leti, le nekaj tednov preden je bil Cimperman prvič izvoljen v mestni svet. "Čeprav sta oba redno prebirala novice, še posebej mednarodne, pa mi je mama odločno odsvetovala pot v politiko, saj je menila, da me bo uničila," je dejal Cimperman, ki se je pošalil, da mu je oče, katerega družina prihaja iz Ribnice na Dolenjskem, po volilni zmagi dejal, naj ga ne sprašuje, kaj naj dela.

Politične nasvete dobiva tudi v brivnici "Ti si tisti butec, ki se je odločil za pot v politiko," je bil kratek in jedrnat očetov nasvet sinu, ki se je najprej šolal za jezuita. Politične nasvete danes dobiva tudi v brivnici, podobni tisti v istoimenskem filmu, ki pa jo vodi ameriški Slovenec po rodu iz Prekmurja Frank Stefanec. "Striženje je poceni, stoli so vedno polni in Stefanec ima vsak dan vse potrebne sveže informacije."

Cimpermanu ni žal, da se je odločil tako, kot se je, in kljub porazu na strankarskih volitvah za demokratski sedež v zveznem kongresu ne misli odnehati. "Bilo je razburljivo. Od decembra 2007 do 4. marca, ko so bile volitve, sem zbral 700.000 dolarjev za kampanjo, kar je bilo za vse presenečenje. Dobil sem manj kot 40 odstotkov glasov, Kucinich pa nekaj čez 50, vendar je bilo še nekaj kandidatov. Za kandidaturo sem se odločil, ker Kucinich predstavlja preteklost."

"Slovenci so večinoma republikanski volivci" "Boj za pravice ljudi in proti vojni v Iraku je pomemben, vendar je bilo njegovo že drugo potegovanje za predsednika zadrega, pa zanemaril je delo za skupnost, ki ga je poslala v Washington. Ljudem propadajo hipoteke, brezposelnost je visoka in obstajajo drugi problemi, ki jih je potrebno reševati na nov način," je dejal Cimperman, ki bo prihodnje leto spet kandidiral v mestni svet, kjer zastopa prebivalce rasno zelo raznolikega okrožja West Side s 40 odstotki belcev, 30 odstotki temnopoltih, 20 odstotki Latinoameričanov in 10 odstotki Azijcev.

Cimperman ocenjuje, da so Slovenci danes večinoma republikanski volivci. "Na mojo žalost so Slovenci večinoma republikanci. Tudi zato ker verjamejo v katoliške vrednote, kot je nasprotovanje splavu, pa tudi porokam med homoseksualci. Moj oče je hodil vsak dan v cerkev, vendar pa so bili zanj politično pomembnejši ideali demokratske stranke, kot je socialna pravičnost."

"Živi in pusti živeti" "Včasih je hudo, ko mi ljudje govorijo, kako lahko podpiram stranko, ki podpira splav in homoseksualce, vendar pa me po drugi strani podpirajo, ker se zavzemam za gospodarski razvoj. Tudi sam sem katolik, hodim v cerkev, vendar pa to ne pomeni, da verjamem, da je vse, kar dela ta mogočna ustanova, tudi prav," je dejal Cimperman, ki pravi, da dela po načelu "Živi in pusti živeti".

Cimperman je od vsega začetka podpiral predsedniško kandidaturo senatorja iz Illinoisa Baracka Obame, za katerega čuti, da bo tokrat zmagal v zvezni državi Ohio, ker je za prebivalce tokrat zelo pomembno gospodarstvo. Cimperman meni, da so ZDA tokrat pripravljene voliti temnopoltega kandidata. "Nekaj Slovencev bo volilo tudi za republikanca Johna McCaina, vendar pa so Slovenci zelo praktični in si po osmih letih Georgea Busha in republikancev želijo spremembe. Ne moramo kar čakati, da se bodo stvari uredile same po sebi, kot to pravijo republikanci."

"George Bush je katastrofa" "Glede Busha, pa... rad bi bil spoštljiv, vendar to, kar je delal, je katastrofa. Naredil je tudi dobre stvari, kot je boj proti aidsu v Afriki in trgovanju z ljudmi, ampak Irak, Katrina in obnašanje na mednarodnem odru pa so katastrofe. Leta 2004, ko je John Kerry izgubil volitve, je v Clevelandu zavladala huda depresija. Izgubili smo priložnost, da spremenimo smer, kar je bila napaka, ki je letos več ne bomo ponovili," je dejal Cimperman.

Ne spreglejte