Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
29. 5. 2014,
15.33

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 29. 5. 2014, 15.33

8 let, 5 mesecev

Četrtina slovenskih pešcev umre na avtocesti

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Skrb vzbujajočo statistiko naletov na odstavnem pasu slovenskih avtocest bo Dars poskušal omiliti z novo preventivno akcijo. Lani je na slovenskih avtocestah umrla četrtina vseh pešcev.

Dva izmed ciljev izgradnje slovenskega avtocestnega križa sta bila tudi povečanje mobilnosti in prometne varnosti. "Če danes pogledamo v preteklost, lahko ugotovimo, da sta ta dva cilja dosežena. Sodobne avtoceste nam omogočajo, da razdaljo prepotujemo hitreje, varneje in udobneje. Povečuje se tudi varnost, a vsaka nesreča je preveč," je v uvodu strokovnega posveta Cesta kot delovno okolje 2014 na temo "Skupaj za varnost" poudaril predsednik uprave Darsa Matjaž Knez.

Vse hitrejši življenjski ritem se odraža v številu nesreč Nova preventivna Darsova akcija "Na odstavnem pasu avtoceste niste varni!" je zasnovana za povečanje varnosti vseh udeležencev v avtocestnem prometu, tako voznikov kot tudi delavcev, vzdrževalcev in cestninskih nadzornikov. Kronična razklanost med delovnimi obveznostmi, pritiski in pomanjkanjem časa se namreč pogosto odraža prav v obliki prometnih nesreč.

"Predvsem pri uporabnikih avtocest smo ugotovili, da se po opravljenem vozniškem izpitu, znanje ne nadgrajuje več. V želji po čim večji prometni varnosti smo se odločili, da na tem področju tudi sami nadaljujemo z ozaveščanjem voznikov. Zagotoviti moramo boljšo varnost tako uporabnikov avtocest kot tudi delavcev in vzdrževalcev na njih," je poudaril Knez.

"Poslanstvo družbe ni samo v gradnji sodobnih prometnic in skrbi za odplačevanje kreditov najetih zanj, temveč tudi v izobraževanju zaposlenih in uporabnikov avtocest," je dodal prvi mož Darsa.

Polovica naletov povzročijo nepazljivi tovornjakarji V luči tega so na Darsu nadgradili lansko kampanjo "Reši življenje", ki je voznike opozarjala na pravilno razvrščanje in sprostitev prometnega pasu v primeru prometne nesreče, njeni učinki pa so že vidni.

Zaradi pogostih naletov vozil na odstavnem pasu na vzdrževalce avtocest, bodo letošnjo kampanjo posvetili predvsem varnosti na odstavnem pasu. Leta 2011 se je na odstavnem pasu zgodilo 26 naletov, predlani 19, lani pa 18 naletov. V povprečju se letno na njih poškoduje osem oseb, od tega štirje vzdrževalci avtocest. Kar polovica naletov na odstavnih pasovih povzročijo vozniki tovornih vozil, največkrat slovenski.

Največkrat je vzrok nesreč nepozornost voznikov K upoštevanju varnostne razdalje in dovoljene hitrosti želijo spodbuditi predvsem profesionalne voznike tovornjakov in avtobusov. Pogosto se naleti teh vozil dogodijo prav njim, ker vozijo preblizu odstavnega pasu, uporabljajo mobilni telefon ali celo malicajo za volanom. Nepozornost voznikov v povezavi z varnostno razdaljo je namreč ključen razlog prometnih nesreč.

Žrtve so običajno vzdrževalci avtocest, pa tudi pešci oziroma vozniki, ki s pokvarjenim vozilom obtičijo na odstavnem pasu. Četrtina smrtnih žrtev slovenskih pešcev se je lani namreč zgodila prav na avtocestah, je povedal Ulrich Zorin, vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo pri Darsu.

Na odstavnem pasu ukrepajte pravilno Vozniki s pokvarjenim vozilom na odstavnem pasu morajo čim prej zapustiti vozilo, si nadeti odsevni jopič, postaviti varnostni trikotnik in obvestiti nadzorni center. "V primeru predrte pnevmatike je za uporabnike najbolj smiselno poklicati Darsov nadzorni center, ki zavaruje mesto in pokliče vlečno službo. Ta bo najvarneje in najhitreje zamenjala pnevmatiko," svetuje Zorin.

In še nasvet voznikom: spoštujte rumene luči vzdrževalcev avtocest, ker vas z njimi opozarjajo. Ko vidite modre, je že prepozno.

Ne spreglejte