SiolNET. Novice Slovenija
2,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerar: Obujanje simbolov, ki so rodili zla 20. stoletja, je omajalo mnoge ideale

2,42

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je v poslanici ob dnevu državnosti ocenil, da je vredno, da premislimo položaj, v katerem smo kot ljudje, družba in država, in v njem prepoznamo dobro. "Tako bomo rojstne dneve naše države doživeli tam in tako, kot si to zaslužimo, na svetli strani zgodovine in v miru," je zapisal.

Cerar je uvodoma spomnil, da so se 25. junija 1991, ko je Slovenija postala neodvisna in samostojna država, izpolnila pričakovanja številnih rodov Slovencev po vsem svetu.

A je opozoril, da so od takrat do danes "osebne in kolektivne stiske, naravne nesreče, vse bolj očitne družbene razlike, obujanje simbolov, ki so rodili zla 20. stoletja, zlasti pa zadnja svetovna gospodarska kriza" omajale prenekateri ideal in spremenile naš pogled nase in na svet.

Miro Cerar Novice Cerar na izrednem vrhu: Slovenija za prenovo azilnega sistema

Zaradi tega po ugotovitvah Cerarja svet danes ni bolj spravljiv, strpen in potrpežljiv, lahko pa kljub temu vsi zanj naredimo nekaj na svoj način. 

"Vredno je, da spet premislimo položaj, v katerem smo kot ljudje, kot družba in kot država. Da v njem prepoznamo najprej dobro, dosežke, ki nas delajo velike, ljudi, ki nas delajo junaške, in skupnosti, ki nas delajo človeške. Opremljeni s to mislijo bomo lažje razumeli tiste, ki se v nenehnih spremembah niso znašli. One, ki zmorejo čez stopnice življenja samo, ko jim nekdo ponudi roko. Tiste, ki trkajo na naša vrata in vest z razlogom," je zapisal.

Državna proslava ob dnevu državnosti Novice Pahor: Ustanovitev države je bila spravno dejanje

Prebujeni s to zavestjo bomo po navedbah Cerarja prihodnje "rojstne dneve naše države doživeli tam in tako, kot si to zaslužimo, na svetli strani zgodovine in v miru". Vsem je ob prazniku čestital ter zaželel zadovoljne in ustvarjalne dni.

Borut Pahor in svojci žrtev vojne za Slovenijo Novice Pahor sprejel svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo

Slovenija danes praznuje dan državnosti in 27. obletnico osamosvojitve. Vrhunec prazničnih prireditev je bil že v nedeljo zvečer, ko je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani osrednja državna proslava z govorom predsednika republike Boruta Pahorja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin