Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 3. 2015,
18.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Cerar Janko Veber razrešitev

Torek, 31. 3. 2015, 18.01

8 let

Cerar je v DZ poslal predlog za razrešitev Vebra, ta pravi, da je njegova vest čista (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premier Miro Cerar je v DZ poslal predlog za razrešitev ministra za obrambo Janka Vebra, so potrdili v kabinetu predsednika DZ Milana Brgleza. Veber se strinja, da ima premier to pravico.

Po mnenju Mira Cerarja je Janko Veber ravnal nepregledno, ko je obveščevalno-varnostni službi Morsa naročil analizo posledic prodaje Telekoma.

Veber: Moja vest je čista Veber je v odzivu na predlog za razrešitev priznal, da ima Cerar pravico predlagati njegovo razrešitev, kot ima sam pravico, da pove, kaj se lahko zgodi, če bo Telekom Slovenije pristane v rokah tujcev. "Moja vest je čista," je v izjavi za STA poudaril Veber.

"Vsak je pri sebi pogledal, kaj mora narediti," je dejal obrambni minister. Prepričan je, da je z naročilom o oceni učinkov prodaje Telekoma Slovenije za obrambno-varnostni sistem zgolj izpolnil svojo dolžnost kot obrambni minister.

Predsednik vlade bi se moral po ministrovih besedah najprej vprašati, ali sta tudi on in vlada v celoti opravila vse, kar od njiju zahtevata pomembnost in kompleksnost te prodaje. Vse drugo bo, kot pravi, pojasnil na seji v DZ v postopku svoje razrešitve.

Predlog se praviloma uvrsti na naslednjo redno sejo Poslovnik DZ ne določa roka, v katerem mora DZ glasovati o predlogu predsednika vlade. Tovrsten predlog se sicer praviloma uvrsti na naslednjo redno sejo, razen če najmanj 23 poslancev zahteva sklic izredne seje, to pa lahko skliče tudi kolegij predsednika DZ.

Obstaja možnost, da bi katera od koalicijskih strank zahtevala sklic izredne seje. Prvi možen termin za sklic izredne seje bi bil teoretično še ta teden, v petek, a naj bi se po neuradnih informacijah STA predsednik DZ Milan Brglez že vnaprej odločil, da ne želi izredne seje o razrešitvi ministra sklicevati v času priprave na velikonočne praznike. Zato naj bi bil realen prvi možen termin za sejo DZ prihodnji četrtek.

Za razrešitev je dovolj navadna večina O predlogu za razrešitev ne razpravljajo na parlamentarnem matičnem delovnem telesu, ampak gre predlog neposredno na sejo DZ, kjer ima minister pravico, da brani svoje stališče, mogoča pa je tudi poslanska razprava. DZ o predlogu razrešitve ministra odloča z navadno večino. Torej je minister razrešen, če je večina poslancev, ki so glasovali, glasovala za razrešitev. Z razrešitvijo ministru preneha funkcija, mora pa opravljati tekoče posle do imenovanja novega ministra.

Predlog za novega ministra mora podati v desetih dneh po razrešitvi Predlog za novega ministra mora predsednik vlade v DZ vložiti najpozneje v desetih dneh po razrešitvi ministra ali DZ v tem času obvestiti, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Začasno vodenje ministrskih resorjev je mogoče tri mesece.

Vebra čaka stolček v DZ Če bo Veber razrešen, se bo lahko vrnil na svoj stolček v DZ, ki ga je sicer po njegovem odhodu v vladno ekipo začasno zasedel Franc Križanič.

Cerar je namreč v ponedeljek ocenil, da Veber ne more več opravljati ministrske funkcije, saj je pri tem, ko je Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo (Mors) naročil analizo posledic prodaje Telekoma, ravnal netransparentno. Istega dne je tudi napovedal vložitev predloga za razrešitev ministra, če ta ne bo odstopil.

Ne spreglejte