Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 4. 2015,
17.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 14. 4. 2015, 17.07

8 let

Cerar in Klemenčič: Državnotožilski svet naj se izjasni o ravnanju Zvonka Fišerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister Klemenčič bo zahteval pripravo poročila o kršitvah pri imenovanju direktorja vrhovnega državnega tožilstva, državnotožilski svet pa pravi, da nima časa, da bi se s tem ukvarjal prednostno.

Minuli petek je senat Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) izdal poročilo, v katerem je ugotovil, da sta generalni državni tožilec Zvonko Fišer in nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar z imenovanjem Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ravnala koruptivno.

Minister Klemenčič bo zahteval pripravo poročila Minister za pravosodje Goran Klemenčič in predsednik vlade Miro Cerar sta si za odziv vzela čas do danes. V izjavi sporočata, da ugotovitve KPK, sodba upravnega sodišča, ugotovitve inšpekcijskega postopka in nadzorne skupine v zvezi z imenovanjem generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva pomenijo "dovolj resno in zadostno podlago, da se o zadevi v najkrajšem možnem času izreče najprej predsednica državnotožilskega sveta, nato pa še državnotožilski svet. Ta je namreč po zakonu prvi in edini pristojni organ, da o tem odloča", so zapisali v izjavi ministrstva za pravosodje in predsednika vlade. Minister Klemenčič bo od predsednice državnotožilskega sveta zato zahteval pripravo poročila o zatrjevanih kršitvah in morebitni razrešitvi vodje državnega tožilstva Zvonka Fišerja.

Za ukvarjanje s Fišerjem nimajo časa Na naše vprašanje državnotožilskemu svetu o tem, ali bo začel postopek za razrešitev Fišerja in Škrleca, so nam v imenu predsednice Alenke Mežnar odgovorili, da bo državnotožilski svet "ravnal v skladu s pristojnostmi, ki jih ima po Zakonu o državnem tožilstvu, in temu primerno sprejel in objavil svoje stališče po opravljeni razpravi". A očitno se s tem ne bodo ukvarjali prednostno, saj dodajajo: "Trenutno je prednostna naloga sveta popolnitev kadrovske zasedbe v državnem tožilstvu, ki je za nemoteno delovanje okrožnih državnih tožilstev nujna."

Gorenak: Fišer je goljuf! Danes je poslanec SDS Vinko Gorenak na novinarski konferenci dejal, da je Fišer z nedavnimi ugotovitvami KPK postal težava premiera Mira Cerarja in pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. Boji se, da ni možnosti, da bi se postopek zamenjave Fišerja sploh začel, saj je za to edini pristojen državnotožilski svet.

Predlagal je, naj se zakonodaja spremeni tako, da bi razrešitev predlagal tudi minister za pravosodje. Če teh sprememb ne bo predlagala vlada, jih bodo, tako napoveduje, pripravili v SDS. Ima pa po Gorenakovih besedah Klemenčič tudi možnost, da prepriča državnotožilski svet, naj predlaga Fišerjevo razrešitev.

Gorenak trdi, da je Slovenija edina država, katere tožilstvo vodi koruptivna oseba. "Vse kaže, da je tudi Fišer goljuf," je dejal. Po Gorenakovih besedah naj bi namreč ta nedavno v rednem delovnem času sodeloval na dnevih prava v Kranjski gori in za svoj nastop prejel honorar. "To pomeni, da je bil plačan dvakrat," je zatrdil.

Ne spreglejte