Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 11. 2013,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

prehlad bolezen virus

Petek, 8. 11. 2013, 12.35

8 let

Če je otrok bolan, naj ostane doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Virus, ki je znan kot RSV virus in je lahko prenosljiv in odporen ter lahko pusti trajne posledice na dihalih predvsem pri otrocih, je v hladnejšem obdobju spet bolj prisoten.

Virus je prisoten predvsem v obdobju od novembra do aprila in se širi s telesnim stikom – z dotikom, poljubljanjem ali rokovanjem. Širi se tudi po zraku s kapljicami, ki nastanejo pri kašljanju, kihanju in smrkanju. Na rokah ali površinah virus preživi tudi do 24 ur.

Ker se z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) v prvem letu življenja okužita dve tretjini dojenčkov, do dopolnjenega drugega leta pa se z njim okuži skoraj vsak otrok, v združenju za pediatrijo in sekciji za preventivno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu pred prihajajočim hladnejšim obdobjem opozarjajo na večjo verjetnost okužb in priporočajo preventivne ukrepe.

Učinkovitega zdravila ni Zdravila za virus ni, bolniku je treba predvsem zagotoviti počitek in dovolj tekočine. Pediatrinja Margareta Seher Zupančič priporoča, da se oboleli izogibajo stikov z zdravimi ljudmi, si redno umivajo roke s toplo vodo in milom ter skrbijo za pravilno higieno kašlja. Večkrat se morajo prezračiti prostori in redno čistiti z virusi onesnažene površine, kot so kljuke ali stikala.

V primeru okužbe naj otrok ostane doma in se pozdravi, saj se na ta način zmanjšajo možnosti zapletov bolezni pri otroku in širjenju v vrtcu ali šoli. Podobno navodilo velja za odrasle obolele.

Posebno občutljivi so otroci Pri majhnih otrocih je RSV najpogostejši virusni povzročitelj bronhiolitisa in pljučnice. Najhujše okužbe zahtevajo zdravljenje v bolnišnici ali celo sprejem v intenzivno nego, kar za celotno družino predstavlja velik stres, posledice pa pusti tudi po tem, ko je otrok že zdrav – potrebna je namreč pazljivost, da se otrok vnovič ne okuži.

Z nekaj ukrepi se da zmanjšati tveganje za okužbo, tako doma kot zunaj doma.

• Preden primete otroka, si roke umijte s toplo vodo in z milom. • Dojenčka le objemite ali ga pobožajte po glavi. • Če so sorojenci prehlajeni ali imajo vročino, pazite, da se dojenčku ne približajo. • Pazite, da se ljudje z znaki prehlada ali vročino ne približajo otroku. • Otroka ne jemljite s seboj tja, kjer je veliko ljudi (v vrtce, nakupovalna središča, na velika družinska srečanja …). • Če imate doma novorojenčka, je priporočljivo, da sorojenec ne obiskuje vrtca, saj lahko prinese virus domov. • Do drugega meseca otrokove starosti so obiski odsvetovani.

Ne spreglejte