Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2013,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 29. 5. 2013, 13.50

8 let

Bruselj dal Sloveniji še dve leti časa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Postopka proti Sloveniji zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij za zdaj ne bo. Država je dobila še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja.

Slovenija mora nujno ukrepati, da bi odpravila neravnovesja in uredila bančni sektor. Novost je opozorilo glede pravosodja. To so glavna sporočila iz Bruslja.

Evropska komisija na podlagi ocene programa stabilnosti za leto 2013 meni, da se kljub obsežni konsolidaciji, sicer odloženi na zadnji del obdobja za konsolidacijo, ki je primanjkljaj zmanjšala s 6,2 odstotka BDP-ja v letu 2009 na 4 odstotke BDP-ja v letu 2012, ne pričakuje, da bo Slovenija čezmerni primanjkljaj odpravila do leta 2013, kot je to konec leta 2009 priporočila komisija. To je po njihovem zlasti povezano s slabšimi gospodarskimi razmerami, kot so bile pričakovane v času priporočila.

V teh razmerah bi bilo, kot poudarjajo v EK, treba opredeliti, sprejeti in izvesti dodatne ukrepe za strukturno konsolidacijo, da bo čezmerni primanjkljaj verodostojno in vzdržno odpravljen najpozneje do leta 2015.

"Potrebne so dodatne reforme za izboljšanje dolgoročne vzdržnosti pokojninskih izdatkov" Čeprav so nekateri davki v Sloveniji po besedah Evropske komisije sicer pod povprečjem EU-ja, zanašanje na višanje davkov ne more v nedogled odlagati potrebe po obravnavi dinamike odhodkov. Zato se jim zdi primerno, da se ukrepi za povečevanje prihodkov dopolnijo z dodatnimi fiskalnimi napori prek nižanja strukturnih odhodkov.

"Medtem ko je pokojninska reforma pomemben korak, ne vsebuje konkretnih ukrepov za omejitev stroškov, povezanih s staranjem prebivalstva, po letu 2020. Potrebne so dodatne reforme za izboljšanje dolgoročne vzdržnosti pokojninskih izdatkov, med drugim navezava zakonsko predpisane upokojitvene starosti na podaljšanje življenjske dobe in nadaljnje omejevanje zgodnjega upokojevanja," nas prav tako opozarjajo v komisiji.

"Prevladujoč položaj države in pogosto nepravilno upravljanje državnega premoženja ovirata zasebne domače in tuje naložbe ter zmanjšujeta produktivnost in konkurenčnost," poudarjajo v EK.

Pomembna nova delovna mesta Evropska komisija zato Sloveniji priporoča, da naj v letu 2013 in v prihodnjih letih izvaja in okrepi proračunsko strategijo, podprto z dovolj natančno določenimi strukturnimi ukrepi, da bo na vzdržen način zagotovila odpravo čezmernega primanjkljaja do leta 2015 in izboljšanje strukturnega salda, določenega v priporočilu Sveta glede postopka v zvezi s čezmernim primanjkljajem.

Poudarjajo še, da moramo okrepiti dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema v obdobju po letu 2020 z nadaljnjo prilagoditvijo vseh ustreznih parametrov, vključno z navezavo zakonsko predpisane upokojitvene starosti na podaljšanje življenjske dobe, hkrati pa naj ohranimo zadostno raven pokojnin.

Zagotoviti bi morali tudi, da trendi na področju plač, vključno z minimalno plačo, podpirajo konkurenčnost in ustvarjanje delovnih mest.

Hitro naj nadaljujemo priprave za napovedano privatizacijo NKBM-ja EK nas poziva tudi, naj hitro nadaljujemo priprave za napovedano privatizacijo NKBM-ja in do septembra 2013 pripravimo ambiciozen časovni načrt za odprodajo neposrednih in posrednih državnih deležev v bankah.

Poleg tega nam priporočajo še reformo reguliranih storitev in zmanjšanje ovir za vstop v te poklice, izboljšanje poslovnega okolja, nadgradnjo prizadevanj za nadaljnje zmanjšanje trajanja sodnih postopkov in pravočasno operacionalnost SDH-ja.

Ne spreglejte