Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2019,
13.57

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Jernej Pikalo delovni zvezki učbeniki šola

Petek, 24. 5. 2019, 13.57

4 leta, 11 mesecev

Brezplačni učbeniki in delovni zvezki tudi za učence drugih razredov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Učbenik | Učbeniki in delovni zvezki bodo v naslednjem šolskem letu brezplačni tudi za učence drugih razredov.

Učbeniki in delovni zvezki bodo v naslednjem šolskem letu brezplačni tudi za učence drugih razredov.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je sprejelo spremembe pravilnika o upravljanju učbeniških skladov, po katerih bodo učbeniki in delovni zvezki brezplačni tudi za učence drugih razredov. Po besedah ministra Jerneja Pikala s tem sledijo uresničevanju koalicijske zaveze, da bi bila učna gradiva v prvem triletju osnovne šole brezplačna.

Po besedah ministra za šolstvo Jerneja Pikala bodo po spremembah pravilnika, ki bodo predvidoma danes objavljene tudi v uradnem listu, šolam za brezplačne učbenike in delovne zvezke v prvem razredu še naprej zagotavljali po 30 evrov na učenca, za zagotavljane brezplačnih učbenikov in zvezkov v drugem razredu pa bodo šole prejele 40 evrov na učenca.

Posvet o šolstvu
Novice Pikalo: Ministrstvo bo prisluhnilo tudi željam po večji avtonomiji učiteljev

Brezplačne učbenike in delovne zvezke nameravajo uvesti tudi v tretjem razredu

Šole bodo po Pikalovih besedah imele še naprej proste roke, kako bodo razporedile prejeta sredstva (ta morajo sicer nameniti za učbeniške sklade), kar pomeni, da bodo same oblikovale pakete učbenikov in delovnih zvezkov, ki jih bodo brezplačno prejeli učenci prvih in drugih razredov.

Na ministrstvu za izobraževanje, ki ga vodi Jernej Pikalo, nameravajo v prihodnje brezplačne učbenike in delovne zvezke uvesti tudi v tretjem razredu. | Foto: STA , Na ministrstvu za izobraževanje, ki ga vodi Jernej Pikalo, nameravajo v prihodnje brezplačne učbenike in delovne zvezke uvesti tudi v tretjem razredu. Foto: STA ,

Ministrstvo namerava sicer začrtano smer nadaljevati ter uvesti brezplačne učbenike in delovne zvezke tudi v tretji razred osnovne šole, kar se bo predvidoma zgodilo prihodnje leto, je napovedal minister. Dolgoročna želja ministrstva je tudi, da bi brezplačna učna gradiva zagotovili družinam, ki imajo v šoli več otrok naenkrat. To bodo po ministrovih besedah zagotovili, ko se bodo "pokazala sredstva".

Za brezplačne učbenike in delovne zvezke za učence drugega razreda bo ministrstvo letno odštelo dober milijon evrov, celoten znesek za učbenike pa bo po novem znašal pet milijonov evrov.

šola
Novice Slovenija med državami z najnižjo motivacijo otrok za učenje #video

300 tisoč evrov za digitalna učna gradiva

Na ministrstvu so po besedah Pikala uslišali tudi vse tiste, ki opozarjajo, da so šolske torbe pretežke in da je pouk v slovenskih osnovnih šolah včasih zastarel. V ta namen so za digitalna učna gradiva sklenili nameniti 300 tisoč evrov. "Pomembno namreč je, da damo tej družbi in predvsem šolskemu sistemu sporočilo, da se moderniziramo in da gremo naprej," je dejal minister. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo digitalna gradiva prispevala k večji kakovosti šolskega dela in da bodo znižala težo šolskih torb.

Glede predloga novele zakona o organiziranju in financiranju vzgoje in izobraževanja, za katerega so nedolgo tega končali javno obravnavo in se nanaša na uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol, je dejal, da bo vlada predlog obravnavala v kratkem. Za predlog novele zakona o visokem šolstvu pa je dejal, da ga bo ministrstvo na vlado težko poslalo pred poletjem. "Se bomo pa trudili, da ga bomo kmalu zatem," je dejal. Za omenjene spremembe je po njegovih besedah vzpostavljena posebna delovna skupina, ki se redno sestaja, potekajo tudi javni pogovori z deležniki.

 

Ne spreglejte