Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
6.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alenka Bratušek

Četrtek, 6. 6. 2013, 6.52

8 let

Bratuškova: Vrniti upanje ljudem, da smo res pravna in pravična država

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Premierka Alenka Bratušek ne želi komentirati sodbe v primeru Patria. "Ne želim komentirati posameznih zadev, ki so v pristojnosti sodišča. Vsi politiki bi se morali držati tega pravila."

Predsednica vlade Alenka Bratušek je na novinarski konferenci po seji vlade vnovič poudarila, da ima njena vlada tri prioritete, in sicer: mladi in njihovo zaposlovanje, oživitev gospodarstva in ustvarjanje pravne in pravične države. "Vrniti upanje ljudem, da smo res pravna in pravična država," je napovedala Bratuškova. Dejala je, da je vlada na seji potrdila predloga novel zakonov o sodiščih in sodniški službi ter tudi zavezo državljanom o izboljšanju stanja v sodstvu. Ob tem je poudarila: "Ne gre za poseganje ene veje oblasti v drugo."

Bratuškova je med drugim tudi povedala, da mora iti sodstvo v smer, da bo povprečno reševanje zadev trajalo manj kot eno leto, nekatere zadeve pa največ tri mesece. Ni pa želela komentirati včerajšnje sodbe v primeru Patria: "Ne želim komentirati posameznih zadev, ki so v pristojnosti sodišča. Vsi politiki bi se morali držati tega pravila." Prav tako pa je predsednica vlade napovedala, da se bo pripravila strategija, ki bo celovito opredelila upravljanje državnega premoženja.

Minister za pravosodje Senko Pličanič pa je predstavil ukrepe, ki bodo izvedeni v času enega leta po podpisu zaveze med vlado in vrhovnim sodiščem. Ukrepi so povezani z racionalizacijo sojenja, zakonodajnimi spremembami, zagotavljanjem kadrovskih, prostorskih in drugih materialnih pogojev za poslovanje sodišč. Posebej je določeno tudi, da morajo predsedniki sodišč ustvarjati kulturo odgovornosti in transparentnosti, ki spodbuja odprtost delovanja sodišč javnosti.

Ne spreglejte