SiolNET. Novice Slovenija
2,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bratuškova izpolnila Šarčevo navodilo: Topolko odhaja

2,92

termometer

Damir Topolko
Foto: STA

Vlada je danes na dopisni seji zamenjala vodstvo Direkcije RS za infrastrukturo. Namesto zdajšnjega direktorja Damirja Topolka bo od 1. septembra direkcijo kot v. d. vodila Monika Pintar Mesarič. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je razrešitev Topolka zaradi zgodbe s sporno maketo drugega tira napovedala že februarja.

Monika Pintar Mesarič je univerzitetna diplomirana ekonomistka z veliko vodstvenimi izkušnjami. V direkcijo za infrastrukturo prihaja z ministrstva za finance, na katerem je zaposlena od leta 2007. Vlada jo je za vršilko dolžnosti direktorja direkcije za infrastrukturo imenovala za čas do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, torej najdlje do 29. februarja 2020, so po seji vlade sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Nova v. d. direktorja direkcije za infrastrukturo od novembra 2018 spremlja in nadzira delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank, je tudi predsednica nadzornega sveta SID banke, članica nadzornega sveta Sklada RS za nasledstvo, članica odbora Krovnega pokojninskega sklada javnih uslužbencev in članica stalne medresorske delovne skupine OECD za podjetja v državni lasti in korporativno upravljanje.

Alenka Bratušek Foto: STA

Bila je tudi namestnica predsednika nadzornega sveta javnega podjetja Kontrola zračnega prometa, članica sveta Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS in je predsednica ali članica številnih medresorskih komisij ali komisij, ustanovljenih na podlagi zakonodaje.

Topolkov odhod je zahteval Šarec

Ko smo na Siol.net že pisali, je Topolko februarja letos padel v nemilost predsednika vlade Marjana Šarca zaradi afere maketa. Šlo je za 133 tisoč evrov vredno, pozneje razveljavljeno naročilo, ki je v primerjavi s preostalimi posli direkcije zanemarljivo. Šarec je Topolkov odhod zahteval po tem, ko je s težkim srcem sprejel odstop ministra za okolje in prostor Jureta Lebna.

Alenka Bratušek Posel danes Kje bo čistila kadrovska metla Alenke Bratušek

A Bratuškova ga je še nekaj mesecev pustila na položaju. "Predsedniku vlade sem razložila, da javni uslužbenci ne morejo prevzemati politične odgovornosti. Dogovorila pa sva se, da za mesto šefa direkcije poiščemo novega človeka," je februarja letos pojasnila ministrica. 

Aprila je nato pojasnila, da bo zamenjavo izvedla skladno z zakonsko možnostjo, da v enem letu svojega mandata izvede menjave na ključnih položajih v resorju. "Ne gre za kazensko ali kakršnokoli drugačno zamenjavo," je dodala. Njeno navodilo Topolku je ob tem po njenih besedah bilo, da do menjave vse teče maksimalno hitro.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin